Norges Bank har de siste to årene forsøkt å få i stand et besøk i Kina uten å lykkes. Heller ikke Stortingets finanskomité kommer noen vei i Østens rike, og Norge blir oversett av Kina i Arktis-samtaler.

I mangel på offisielle representanter å snakke med må planlagte Kina-besøk droppes, skriver Dagens Næringsliv.

For fem år siden var situasjonen annerledes. «Vi håper at fondet blir en stor suksess. Kinesiske myndigheter og lokale myndigheter i Shanghai vil gjøre alt for å skaffe fondet et veldig godt investeringsmiljø og en veldig god infrastruktur. Vi setter virkelig pris på at Norges Bank valgte å plassere fondet i Shanghai», sa sentralbanksjef Zhou Xiaochuan til Dagens Næringsliv da oljefondet åpnet kontor i Shanghai.

De siste to årene har Norges Banks representantskap forgjeves forsøkt å få i stand et besøk i Kina. Organet er oppnevnt av Stortinget til å føre tilsyn med oljefondet og sentralbanken.

Representantskapets leder Reidar Sandal sier det ikke er mulig å få i stand møter med politiske myndigheter og representanter fra Kinas sentralbank og finansdepartementet. Norges Bank ønsker overfor Dagens Næringsliv ikke å kommentere saken, men den oppfattes ifølge avisen som «delikat».

Måtte droppe reise
Stortingets finanskomité måtte nylig droppe en reise til Kina. Komiteen valgte i stedet å dra til Singapore, opplyser komiteens andre nestleder Jan Tore Sanner (H).

Kinas statsminister er for tiden på en reise i Europa og har besøkt Island og Sverige for å diskutere Arktis. Kina er kandidat som observatør i Arktisk råd.

Seniorforsker Geir Flikke ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) mener Norge spiller en nøkkelrolle i Arktis-spørsmål. Han mener Kina har stor interesse for Arktis og at landet trenger Norge mer enn Norge trenger Kina.

Årsaken til den kjølige holdningen fra kinesiske myndigheter tilskrives at Nobels fredspris ble tildelt den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo i 2010.

Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland opplyser at det ikke er noe nytt å tilføye i saken. Nobelkomiteen er uavhengig av norsk utenrikspolitikk.

Les også: - Kina kan straffe Norge i mange år

<b>Levner ikke Norge en sjanse overfor Kina</b>


<b>Kina skyter ned Støres fredsdue</b>

- Her må noen ta et tak og få løst dette



<b>Norges agent på innsiden av Kina</b>

- Vi er heldige som har Kina
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.