Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
AMBISJONER:
Høyre-leder Erna Solberg vil nedsette et ekspertutvalg for å utrede løsninger som sikrer at de aller rikeste ikke blir nullskattytere når formuesskatten fjernes helt. Her på partiets pressekonferanse i Oslo tirsdag. Thomas T. Kleiven les mer

Samfunn

Slik skal Erna fjerne formuesskatten helt

I første omgang vil Høyres forslag om å trappe ned formuesskatten bety et skattekutt på omlag 12 milliarder kroner. På sikt vil Erna Solberg fjerne formuesskatten helt.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

- Vi trapper ned formuesskatten med sikte på å fjerne den helt, sa Høyres nestleder Jan Tore Sanner da partiet tirsdag la frem sitt forslag til en kraftig nedtrapping av formuesskatten.

Forslaget vil i første omgang bety at rundt 99 prosent av de som betaler formuesskatt i dag slipper dette. Høyre ønsker samtidig å sette ned et ekspertutvalg som skal finne en løsning som sikrer at de aller rikeste ikke blir nullskatytere når formuesskatten fjernes helt.

Høyre-leder Erna Solberg understreker at hun i dag ikke sitter på svarene på hvordan en slik modell vil kunne se ut.

- Vi mener dette er noe som må utredes, sier Solberg til DN.no. Hun er imidlertid klar på et punkt:

- Eiendoms- og boligskatt er ikke aktuelt, hvertfall ikke for vanlige folk.

Derfor mener Høyre en nedtrapping av formuesskatten er nødvendig

Cirka 684.000 norske skattytere betaler formuesskatt i dag.Tirsdag la Høyre-leder Erna Solberg frem følgende argumenter for en nedtrapping av formuesskatten:  • Den tapper norske bedrifter for kapital som kunne vært investert i trygge arbeidsplasser.
  • Den favoriserer utenlandske interesser og gir norskeide arbeidsplasser en konkurranseulempe.
  • Den er gründerfientlig.
  • Den bidra til mer kortsiktig eierskap på bekostning av langsiktig eierskap.
  • Den svekker muligheten for å styrke det mangfoldige og lokale eierskapet.
  • Den straffer vanlig sp#229.


Omlag 12 milliarder kroner
I neste fireårsperiode vil Høyre trappe ned formueskatten ved å heve bunnfradraget fra 870.000 kroner til 20 til 25 millioner kroner, og redusere satsen fra 1,1 til 0,5 prosent. Samtidig kan verdsettelsen av næringseiendom gradvis justeres opp mot nivået på andre investeringer.

- Slik vil gründere, små- og mellomstore bedrifter og småsparere være fritatt for formuesskatt. Når vi senker satsen, betyr det at vi stimulerer på alle nivåer, sier Solberg.

Forslaget innebærer omlag 12 milliarder kroner mindre i statskassen i året, 13 milliarder kroner dersom ikke næringsverdiene oppjusteres.

Rundt tre milliarder kroner vil være igjen som betales i formuesskatt.

- Forutsetter vi at økonomien utvikler seg sånn den har gjort de siste årene, mener vi det er handlingrom for dette. Vi mener vi skal klare å få til både generelle skattelettelser, som særlig er rettet mot innslagspunkt for toppskatten og innslagspunktet for minstefradraget, sier Høyre-lederen og tilføyer:

- Dette er hva vi går inn i regjeringsforhandlinger med et ønske om å få til, og jeg mener vi skal kunne klare å få til dette.

- Skritt i riktig retning
NHO-direktør Petter Brubakk var til stede på Høyres pressekonferanse i Høyres Hus i Oslo tirsdag. Han er svært fornøyd med det som ble lagt frem.

- Dette er et skritt i veldig riktig retning. Det er en kraftig markering av at man gjør noe med formuesskatten, og det betyr at veldig mange eiere av norske bedrifter kommer til å slippe formuesskatt. Det er vi veldig godt fornøyd med, og vi har gode forhåpninger til at man vil kunne få dette igjennom. Videre er vi veldig opptatt av at man tar ballen helt til mål og fjerner formuesskatten helt, sier Brubakk til DN.no.

Les mer:
- Formuesskatten ville kostet Fredriksen 1,5 millioner i døgnet
Formuesskatten har kostet de rike 1.200 milliarder
Hagen vil ha egen «rikingskatt»: - Egentlig en skattelette på 14 millarder
Formuesskatt betyr lite for investeringsevne
- Hadde vært en fordel

Politikk og samfunn Samfunn
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.