Fredag ettermiddag kalte den rødgrønne regjeringen inn pressen inn på kort varsel for å opplyse om at et av regjeringens fremste klimaprosjekter skrinlegges. Energiminister Ola Borten Moe (Sp) sier arbeidet med å bygge fullskala CO2-renseanlegg på Mongstad skal avsluttes 1. januar 2014.

- Men vi har som målsetting å få på plass et fullskalaanlegg for CO2-rensing innen 2020, fastholdt Borten Moe.

Et fullskala renseanlegg for CO2-utslipp fra oljeraffineriet og varmekraftverket på Mongstad i Nordhordland ble av statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i hans nyttårstale i 2007 utpekt som den rødgrønne regjeringens «månelanding».

Borten Moe sier at årsaken til at Mongstad nå skrinlegges, er at veien til utvikling av fangst- og lagringsteknologi er blitt lenger og vanskeligere enn hva regjeringen trodde. Både kostnadene og usikkerheten er blitt høyere enn tidligere antatt, ifølge Borten Moe.

Den 17. september slapp Riksrevisjonen en rapport om elendig kostnadsstyring av CO2-håndteringen på Kårstø og Mongstad-anleggene.

Tidligere har Bergens Tidende skrevet at bare investeringen i Teknologisenter Mongstad (TCM) og planleggingskostnadene for fullskala fangst, transport og lagring innen 2016 vil komme opp i 14 milliarder kroner.

Investeringsbudsjettet til partnerne i TCM er ifølge Riksrevisjonen betydelig høyere enn det som er blitt presentert Stortinget. I Stortingsmeldingen kommer det fram forventede byggekostnader på 4,2 milliarder kroner, mens Olje- og energidepartementet og Gassnova i prosjektet har forholdt seg til et investeringsbudsjett på 5,9 milliarder. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.