Regjeringen prioriterer lettelser som vil gjøre norsk økonomi mer vekstkraftig og trygge grunnlaget for velferd også i fremtiden, heter det i pressemeldingen fra Finansdepartementet.

Hovedendringen er lavere skatt på alminnelig inntekt og lavere formuesskattesats. Samlede skattelettelser utgjør om lag 8 milliarder kroner, skriver departementet.

Finansminister Siv Jensen (Frp) fremhever regjeringens forslag om å senke personskatten som det viktigste skattegrepet regjeringen tar. Regjeringen foreslår derfor at satsen på alminnelig inntekt reduseres til 27 prosent både for selskaper og personer.

- På den måten reduseres det norske skattenivået generelt og man vil få mer igjen for å arbeide, spare og investere, argumenterer regjeringen.

Også formue skal skattes lettere, hvis de blå for budsjettet gjennom Stortinget. Regjeringen foreslår å redusere formuesskattesatsen med 0,1 prosentenhet til 1 prosent. Stoltenberg-regjeringens forslag til grunnlagsutvidelser og økning i bunnfradraget i formuesskatten til 1 million kroner opprettholdes.

Arveavgiften fjernes helt.

Beholder rødgrønne forslag
Diskusjonen om at utenlandske selskaper flyttet overskudd ut av landet fører til fradrag for renter mellom nærstående selskap

Regjeringen opprettholder i hovedsak den forrige regjeringens forslag om å avskjære fradrag for rentekostnader som overstiger 30 prosent av selskapets resultat før skatt, renter og avskrivninger. Forslaget vil motvirke at flernasjonale selskap flytter overskudd ut av landet og dermed reduserer skatten som betales til Norge, skriver departementet. Regjeringen foreslår å heve terskelen for hvor store netto renter et selskap må ha for at de skal kunne få begrenset fradrag, fra 3 til 5 millioner kroner.

Avskrivningsregler har vært et annet hett tema: Regjeringen opprettholder forslaget om å innføre startavskrivning for maskiner og andre driftsmidler i saldogruppe d. Regjeringen vil samtidig sette i gang et arbeid med å vurdere avskrivningsreglene i lys av verdifall på driftsmidlene.

BSU på 200.000
Regjeringen opprettholder utvidelsene i Skattefunnordningen foreslått av den forrige regjeringen.

I tråd med regjeringserklæringen utvides ordningen med boligsp#229 for unge (BSU). Målet med ordningen er å hjelpe unge til å skaffe seg bolig. Regjeringen foreslår å øke høyeste årlige sparebeløp som gir skattefradrag til 25 000 kroner. Taket for samlet sp#229 i BSU økes til 200 000 kroner.

Den forrige regjeringen foreslo å øke satsen i minstefradraget i lønn og trygd med 2 prosentenheter. Det kommer lønnstakere og trygdede med lave inntekter til gode. Regjeringen øker minstefradraget i lønn og trygd med ytterligere 1 prosentenhet til 43 prosent. Samtidig økes satsen i minstefradraget i pensjon med 1 prosentenhet til 27 prosent.

Kutter forslag
Regjeringen trekker den forrige regjeringens forslag om å endre reglene om botid i gevinstbeskatningen av bolig. Den foreslåtte botidsmodellen framstår som et komplisert regelverk. Derimot opprettholdes forslaget om å legge om beskatningen av elektroniske kommunikasjonstjenester betalt av arbeidsgiver. Det samme gjelder forslaget om å forenkle dagens beskatning av mengdegjeldsbrev med underkurs.

Les også: Endrer bilavgiftene

Arveavgiften fjernes helt - men det er et mén

Bedre BSU

Kutter hardere boligskatt

Rentesmell i Statens pensjonskasse

Boliglån blir dyrere (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.