– Kanskje vi må legge om hele ordningen, sier Horne til VG.

Dommen kan komme til å koste norske skattebetalere 60 millioner kroner allerede første året, hvilket tilsvarer full barnetrygd på 11.640 kroner til rundt 5.200 barn.

– Vi risikerer å bli hele Europas sosialkontor. Etter få dager i Norge vil utenlandske arbeidstakere få rett til barnetrygd. Jeg er sterkt bekymret. Denne trygdeeksporten er det helt avgjørende for oss å få stoppet, sier Horne til avisen.

Flere forslag blir nå vurdert, blant annet en modell hvor nivået på barnetrygden differensieres opp mot kostnadsnivået i landet barnet bor. En annen modell er å gjøre barnetrygden til en kommunal ytelse som forutsetter at barnet som støttes, bor i vedkommendes kommune. Behovsprøving er en annen mulighet.

– Domstolen tvinger oss til å betale ut barnetrygd også til arbeidstakere i Norge som er skilt, og som har barn i utlandet. Utenlandske arbeidstakere vil ha rett til trygd etter noen få dager i arbeid. Dersom de blir arbeidsledige og fortsetter å være jobbsøkere i Norge, vil de har krav på barnetrygd og andre velferdsytelser, sier Horne.

Hun går nå gjennom hele ordningen sammen med arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) for å se om det er mulig å tette hullet.

Les også: 
Målet er én million Tesla på veiene
- Åpenbart at noe må skje
Mener rentekuttet ble presset frem (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.