I dag holder Liv Signe Navarsete sin siste tale som leder i Senterpartiet. Så står slaget som avgjør den betente striden i det hardt prøvede partiet.

Klokken 12 vil rundt 300 delegater og flere enn 100 pressefolk ha funnet plassene sine på Thon Hotell Arena på Lillestrøm for det ekstraordinære landsmøtet som skal velge ny partiledelse.

Der vil 35 år gamle Trygve Slagsvold Vedum bli valgt til ny leder, som den yngste i Senterpartiet noensinne. Alles øyne vil likevel være rettet mot den omstridte nestlederen Ola Borten Moe som søker gjenvalg.

Åpent utfall

Landsmøtet virker å være delt omtrent på midten i synet på om trønderen bør fortsette eller ikke. Støttespillerne hans har riktignok talt seg fram til seier med klar margin, men i leiren til utfordrer Anne Beathe Tvinnereim avvises regnestykket.

Ingen av delegatene møter med bundet mandat, selv om enkelte fylkesledere har uttrykt en forventning om at det stemmes i overensstemmelse med fylkesårsmøtets anbefalinger. Uansett er det skriftlig votering.

Flere av delegatene vil nok dessuten høre valgtalene før de fatter en endelig beslutning. Talen til Liv Signe Navarsete vil også kunne påvirke stemmetallet. Hun har den siste tiden vært sykmeldt med et virus på balansenerven, og det er en stund siden hun har kommentert den stadig bitrere striden i partiet og de mange anklagene mot henne.

Det faktum at ferske vedtektsendringer gjør landsmøtet rekordstort, med et betydelig innslag av lokale Sp-medlemmer som ikke tidligere har deltatt på slike mønstringer, bidrar til å forsterke usikkerheten om utfallet.

Tre kandidater

Landsmøtet på Lillestrøm innledes klokken 12. En halv time senere går Navarsete på talerstolen, formelt for å orientere om den politiske situasjonen og stortingsgruppas virksomhet.

Timene mellom klokken 13 og 16 er satt av til valg av partiledere og nestledere. Så blir det en halv times pause før et nytt sentralstyre skal velges. Til slutt skal den nyvalgte lederen Trygve Slagsvold Vedum tale, før møtet heves klokken 18.

Ola Borten Moe er selv kun kandidat til vervet som første nestleder, mens Anne Beathe Tvinnereim også stiller til et eventuelt oppgjør om andre nestlederposten, mot stortingsrepresentant Janne Sjelmo Nordås fra Nordland.

En kampvotering mellom Tvinnereim og Nordås er naturligvis bare aktuelt dersom Ola Borten Moe velges til første nestleder.

Harde anklager

Kampvoteringer er en sjeldenhet i norsk politikk, og de kan vanskelig bli bitrere enn den som utspiller seg på Lillestrøm i dag.

Hele partiet ser oppgjøret mellom Tvinnereim og Borten Moe som en forlengelse av konflikten mellom Borten Moe og avtroppende partileder Liv Signe Navarsete. Fra begge leire har det haglet med anklager og harde ord. Enkelte beskyldninger som har tilflytt pressen, er sågar av en slik karakter at de umulig kan gjengis på trykk.

Framstillingen av at en nestlederduo med Tvinnereim og Borten Moe er et kompromiss alle parter bør kunne leve med, avvises bryskt av Navarsetes støttespillere. For dem må Ola Borten Moe tre ut av partiledelsen.

– Når Liv Signe Navarsete går av, kan ikke Ola Borten Moe bli sittende. Det er flere enn én person som har ansvar for den situasjonen som oppstått, sier en kilde i Navarsetes fold til NTB.

Les også: Borten Moe-skepsis på ny måling


Harde Borten Moe- beskyldninger før landsmøtet  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.