Monica Mæland og Per Sandberg er svorne republikanere i de to mest kongetro partiene i Norge. Landsmøtene i Frp og Høyre startes hvert år med å sende en hilsen til Hans majestet, og på festmiddagene utbringer de Kongens skål.

Men Mæland og Sandberg skulle gjerne vært det foruten og isteden hatt en demokratisk valgt statsleder. De er begge intervjuet i boken «Republikken Norge» som kommer tirsdag, skrevet av DNs kommentator Kjetil Bragli Alstadheim.

FÅR PEPPER. Kronprinsparet anklages  av Per Sandberg for å være venstrevridde. Foto: Cornelius Poppe,
FÅR PEPPER. Kronprinsparet anklages av Per Sandberg for å være venstrevridde. Foto: Cornelius Poppe, (Foto: NTB scanpix)
Per Sandberg er ikke kjent for å skjule sine meninger, men hans klare standpunkt imot at Norge skal holde seg med et kongehus er kjent bare av noen få personer i partiet.

– Nei, det visste jeg ikke, sier partileder Siv Jensen til DN.

Folkelig kongemotstand

Per Sandberg var igår mest opptatt av arbeidet med å lede resolusjonskomiteen på Frps landsmøte, men har ingen problemer med å fyre av en republikansk salutt. Selv om folk flest støtter kongehuset, går Sandberg på tvers av folkemeningen og mener motstand burde vært det naturlige.

– Hvis man er opptatt av demokratiet, bør man være imot kongehuset. Jeg er oppdratt til at man skal velge sine ledere. Hvis du graver i folks bevissthet, vil de være enig med meg i det. Men kongefamiliens popularitet, særlig Olavs, har gjort at det går tregere. Jeg er også veldig glad i Harald, det er ikke det dreier seg om. For meg handler det om prinsipper. De fleste velgere vil være enige i at man bør velge sine ledere, sier Sandberg til DN.

Politisk kronprins

Frps nestleder har ikke like stor sans for kronprinsparet.

– Kronprinsparet opptrer mer og mer som politikere. Det styrker bare mitt standpunkt om at vi ikke burde hatt et kongehus. Det vil medvirke til at flere og flere vil bli republikanere. Sånn sett er det greit for meg at kronprinsparet blir sterkere, synligere og tydeligere på sitt politiske ståsted, for det vil styrke argumentet om at vi ikke trenger kongehuset.

– Hvilket politisk ståsted har de?

– Kronprinsparet står på venstresiden i norsk politikk, særlig på miljø, klima, innvandring og en del verdispørsmål. Jeg registrerer at Haakon og Mette-Marit opptrer offensivt i det offentlige i disse sammenhengene, sier Sandberg.

SV-hyllest

Som eksempel på verdispørsmål som er problematiske viser han til kronprinsessens reise til India i 2012. Hun dro for å hjelpe et homofilt vennepar som skaffet seg barn ved hjelp av en surrogatmor. Mette-Marits venner fikk ikke visum i tide til å ta hånd om tvillingene. Men siden hun har diplomatpass, reiste hun av sted for å ta seg av barna.

Tidligere SV-leder Erik Solheim har hyllet kronprins Haakon for hans engasjement for klima, FNs tusenårsmål og internasjonal solidaritet.

Per Sandberg mener man nesten ikke trenger å si noe om det. «Jeg tror folk greier å tolke det selv[…] De er ikke valgt, så de skal opptre nøytralt. Når kongehuset begynner å få en viss slagside, så blir det problematisk, for de har jo påvirkningskraft», sier Sandberg i Alstadheims bok.

Slottet ønsker ikke å kommentere Sandbergs uttalelser.

Først ut i Høyre

Næringsminister Monica Mælands motstand mot monarkiet er ganske unikt i Høyre. Og hver fredag sitter hun ved kongens bord og deltar i statsråd på Slottet.

REPUBLIKANER. Næringsminister Monica Mæland er den første Høyre-statsråden som er mot monarkiet.
REPUBLIKANER. Næringsminister Monica Mæland er den første Høyre-statsråden som er mot monarkiet.
– Det er ikke noe jeg reflekterer over, fordi det å ønske en annen styreform ikke er en sak jeg er aktiv i. Republikk er ikke aktuelt nå, og vi kommer til å ha denne styreformen i overskuelig fremtid. Det er høytidelig og flott å delta i statsråd på slottet, sier Mæland til DN.

Som næringsminister er en av hennes oppgaver ofte å reise sammen med kongefamilien på statsbesøk. Nylig var hun i Tyrkia med kongeparet og kronprinsparet i Vietnam.

– Jeg har utrolig stor respekt for kongefamilien og den fantastisk profesjonelle jobben de gjør som er viktig for Norge, sier Mæland.

– Du har ikke diskutert en alternativ statsform med dem?

– Nei, overhodet ikke, sier Mæland.

Sterkere før

Statsråden mener fortsatt det må være mulig å diskutere en annen statsform enn monarkiet. Mæland må bare gjøre det på en annen måte enn i 2001. På et Unge Høyre-møte karakteriserte hun kongehuset som «antikvarisk», «udemokratisk» og «griseharry». I boken tar hun avstand fra formen på uttalelsene, men mener også i dag som statsråd ved Kongens bord at Norge burde vært republikk.

«Problemet med debatten om statsform i Norge er at den handler om mennesker heller enn system. Det er utfordrende. Jeg kjenner selv et ubehag ved å diskutere det fordi det kan oppfattes som at en snakker imot kongefamilien, og det gjør jeg virkelig ikke. Jeg har så enorm respekt for den innsatsen de gjør. Og jeg vet hvor viktig den jobben er.»

Uenig med Sandberg

Mæland støtter ikke Sandbergs påstand om kronprinsparets politiske slagside.

– Kronprinsparet må få lov til å leve sine liv og gjøre det de tror på. Jeg opplever ikke at de partipolitisk aktiviserer seg, sier Mæland.

Til helgen vil Høyre igjen utbringe Kongens skål under landsmøtemiddagen. Det gjør også Mæland.

– Absolutt! Og jeg synger Kongesangen titt og ofte, sier hun.

Erna Solberg vil ikke kommentere om Mælands republikanisme ble vurdert før Høyre-lederen valgte henne til å sitte ved Kongens bord. Men i en sms via statssekretær Sigbjørn Aanes slår statsministeren fast: «Regjeringen er tilhengere av monarkiet.»

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.