Mandag skriver DN at flere Høyre og Frp-topper vil avskaffe kongehuset.

Det er en dårlig idé, mener flere aktører i næringslivet. Sammen slår de nå ring om styringsformen og medlemmene i kongefamilien.

- Fungerer

Blant tilhengerne DN har snakket med mandag formiddag, er investor Jens Ulltveit-Moe.

- Styringsformen i Norge er en anakronisme som fungerer veldig bra. Det gir stabilitet, noe som er ønskelig. Det frir også politisk ledelse fra en rekke symbolfunksjoner. Det tror jeg er sunt, sier han.

Investoren mener det er «forbausende» at blant annet næringsminister Monica Mæland står frem som republikaner.

- I Skandinavia har denne formen holdt seg bra i 100 år. Det tyder på at det er en riktig form. I Norge har vi hatt kloke individer i posisjon. Jeg holder det for sannsynlig at det vil fortsette, sier Ulltveit-Moe.

- Helt konge

I det får han støtte av eiendomsinvestor Christian Ringnes. Han skriver i en tekstmelding til DN at han er «sterk tilhenger av monarkiet».

- I et lite land som Norge, er det viktig å ha et samlingspunkt det lyser glans av, som er konsistent over tid og som representerer det norske grunnfjellet. 2. verdenskrig er et godt eksempel på at kongehuset kan ha avgjørende betydning i nasjonale kriser, skriver Ringnes.

Investoren understreker at han ikke har noe å utsette på medlemmene i dagens kongehus.

- Jeg synes både kongen, dronningen, kronprinsen og kronprinsessen gjør en stor og god innsats for landet og jeg gleder meg stort over det norske kongehuset, skriver Ringes og avslutter med:

- For å si det med ungdommen: De er helt Konge!

- Den passer meg

Heller ikke Herman Friele, kaffegrossist og tidligere Høyre-ordfører i Bergen, ser noen grunn til å avskaffe det norske kongehuset.

- Jeg er for monarkiet. Det er fordi jeg liker den styringsformen - den passer meg og jeg er tilfreds med den. Derfor har jeg ingen interesse av å endre den, sier Friele til DN.

Kjendisadvokat John Cristian Elden er enig.

- Jeg synes monarkiet er en flott institusjon hevet over politikk og vanlige uenigheter. Ingen grunn til å bytte noe som fungerer så bra som vårt kongehus, skriver Elden i en tekstmelding til DN.

Ordknappe

Mens disse kjendisene ikke nøler med å stå frem og vise sin støtte til monarkiet, er ikke alle DN har vært i kontakt med mandag formiddag like ivrige på å kommentere saken.

- Det gidder jeg ikke å uttale meg om, sier en ordknapp Petter Stordalen.

Heller ikke hans kone Gunhild Stordalen, som er styreleder for Stordalen Foundation og initiativtaker for EAT, vil svare på spørsmålet om hun er for eller mot å avskaffe kongehuset.

- Hadde du spurt om mat, skulle jeg svart. Mine meninger om monarkiet skal DN slippe å høre om. Det får andre svare på, sier Gunhild Stordalen.

Blant de som har takket nei til å dele sine tanker om temaet er blant annet også Norwegian-sjef Bjørn Kjos, NHO-direktør Kristin Skogen Lund og forretningskvinnen Celina Midelfart.

- Celina Midelfart ber om forståelse for at hun har valgt å forbeholde sine kommentarer i det offentlige rom til forhold som følger direkte av hennes forretningsvirksomhet, heter det i en e-post fra Midelfart Holding AS.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.