I løpet av det nesten tre kvarter lange møtet diskuterte Statoil-sjefen sikkerhet og terrortiltak i kjølvannet av In Amenas-angrepet med president Barack Obamas sikkerhetsrådgiver.

Møtet skulle egentlig funnet sted ifjor høst, men ble avlyst da budsjettstriden i USA førte til at føderale kontorer måtte stenge dørene.

Men tirsdag var konsernsjef Helge Lund, konserndirektør Reidar Gjærum, direktør Jan Karl Karlsen og direktør Nikolai Lyngø tilbake i Washington D.C. Lyngø leder Statoil-sjefens kontor, mens Karlsen og Gjærum er henholdsvis lobbysjef i USA og øverste leder for kommunikasjon i konsernet.

I møtet med nestleder Caroline Atkinson i staben for nasjonal sikkerhet og internasjonal økonomi var angrepet mot Statoil-anlegget i Algerie ifjor vinter et sentralt tema.

– Vi takket for støtten vi fikk i forbindelse med in Amenas-tragedien, og drøftet ulike temaer rundt internasjonal sikkerhet, sier Gjærum.

Eksklusiv gruppe

Helge Lund og de øvrige deltagerne fra Statoil blir nå en del av en meget eksklusiv gruppe etter besøket i Det hvite hus’ Eisenhower-bygning.

Såvidt DN har greid å bringe på det rene, har ingen av toppsjefene i de største norske selskapene besøkt Det hvite hus de siste fem årene. Også i internasjonal sammenheng er det sjelden at toppsjefer inviteres til 1600 Pennsylvania Avenue. Ingen av toppsjefene i Europas største selskaper står på besøkslistene.

– Det er en egen aura rundt det huset – og den legger man merke til, jeg må være ærlig og si det, sier Gjærum.

Ber om terror-info

Fem Statoil-ansatte var blant de 40 omkomne etter at 700 gisler ble tatt til fange av militante islamister på gassanlegget sørøst i Algerie. Statoil driver anlegget sammen med britiske BP og algeriske Sonatrach.

– Sikkerhet har fått forsterket fokus etter tragedien i In Amenas. Vi søker info bredt, deriblant fra amerikanske kilder og myndigheter. Vi opplever at de er veldig åpne og tilgjengelige, sier Gjærum.

Sikkerhetssvikt forårsaket angrepet, slo Statoil fast i en intern granskningsrapport. Samtidig stilte den spørsmål om Statoil og partnerne lente seg i for stor grad på beskyttelse fra det lokale militæret.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.