Saken er til vurdering i Nærings- og fiskeridepartementet , som også samarbeider med andre departementer.

– Naturlig og riktig

– Regjeringen har besluttet å jobbe for en løsning som medfører at staten overtar Austre Adventfjord. Det er høyst naturlig og riktig at staten går inn for å ta over eiendommen. Gjennom statlig eierskap og norsk lovgiving har vi det beste utgangspunktet for å forvalte Svalbard til fellesskapets beste, sier næringsminister Monica Mæland (H).

Regjeringsadvokaten er i kontakt med grunneiernes advokat med sikte på å finne en løsning på saken, opplyser departementet.

Ifølge VG har familien som eier området, ventet i lang tid uten å få svar fra regjeringen på et tilbud om å selge eiendommen til staten.

218 kvadratkilometer

Eiendommen i nærheten av Longyearbyen utgjør med sine 217,6 kvadratkilometer om lag 0,35 prosent av landarealet på Svalbard, der den norske stat eier det aller meste.

Austre Adventfjord eies av familien Horn, som tidligere i år ifølge VG hentet inn bistand fra finansinstitusjoner med tanke på å finne kjøpere.

Det mulige salget fikk blant annet oppmerksomhet i Kina.

– Kina får sjanse til å kjøpe sitt første fotfeste i Arktis, skrev Hongkong-avisa SCMP.

Økt kinesisk interesse

Kina har de siste årene vist en raskt økende interesse for de arktiske områdene. Nylig kjøpte den kinesiske milliardæren Huang Nubo et område på 1.000 mål i Lyngen i Troms. Ifølge avisa Nordlys vil han utvikle et femstjerners feriested for rike kinesere.

I fjor ble Kina tatt opp som permanent observatør i Arktisk råd, til tross for det dårlige forholdet mellom Norge og Kina.

Les også:
Kan ha tapt 25 millioner på fiktivt borettslag
Vil bygge seks hus i ambassadehage
Pøser ut billigbilletter for å vinne kundene tilbake (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.