Dagens Næringsliv skrev i dag om Forbrukerrådets testing av barneklær, der det ble funnet hormonforstyrrende kjemikalier i tøy fra fire kleskjeder.

- Det er urovekkende at hvert tredje barneplagg vi sjekket inneholder stoffer med egenskaper som kan være skadelige, sa forbrukerdirektør Randi Flesland.

Miljøorganisasjonen Bellona er slettes ikke overrasket over funnene, og varsler at kampen mot giftstoffer i forbrukervarer blir en av Bellonas viktigste kampsaker fremover.

- Miljøgifttrusselen er svært underkommunisert. Jeg er overbevist om at det er store mørketall når det kommer til bruken av miljøgifter i klesindustrien. Man ville avdekket langt mer ved en løpende kontroll enn Forbrukerrådet har gjort gjennom disse stikkprøvene, sier Bellona-rådgiver Karl Kristensen til DN.

Vil ha merkeordning

Han mener, som Forbrukerrådets fagdirektør Gunstein Instefjord tidligere har tatt til orde for, at det trengs en merkeordning som advarer mot de verste miljøgiftene.

- Klesindustrien er en verstingbransje på mange måter, og etterlater et negativt miljøfotavtrykk i flere faser enn bare forbruksfasen. Bellona vil ha en obligatorisk merkeordning som opplyser hvorvidt produktene inneholder miljøgifter, og mener dette vil hjelpe forbrukerne å velge riktig og gjøre det mindre attraktivt å  kjøpe varer som inneholder helse- og miljøskadelige komponenter, sier Bellona-rådgiveren.

Miljøvernminister Tine Sundtoft (H) svarer «ja og nei» på om hun er overrasket over Forbrukerrådets funn av giftstoffer i barneklær.

- Dette er en alvorlig problemstilling. Hormonforstyrrende stoffer bør unngås i forbrukervarer som klær. Små barn suger og tygger på tøy, og vi må være trygge på at barneklær ikke inneholder noe som kan være skadelig.

Strammer inn regelverket i EU

Sundtoft understreker at regelverket nå vil bli strammet inn i EU, og at flere av stoffene som er funnet i Forbrukerrådets test  vil bli forbudt å bruke.

- Både klesbransjen og myndighetene må jobbe med dette, og jeg har purret på EU for å få fortgang i arbeidet de gjør. Vi er positive til at Sverige nå har stevnet EU-kommisjonen i denne saken, kommenterer miljøvernminister Sundtoft.

Bellona-rådgiver Karl Kristensen poengterer at det til stadighet kommer nye, helseskadelige kjemikalier på markedet, og at man trenger en ordning som ikke bare forbyr et farlig enkeltstoff, men også hele stoffgrupper som har beslektede, farlige egenskaper.

- Kjemikalieindustrien rykker frem i ekspresstogfart, mens de som skal forvalte lover og regler kommer etter med hest og kjerre, sier Kristensen.

I tillegg til den nevnte obligatoriske merkeordningen av produkter som inneholder miljøgifter vil Bellona bekjempe giftstoffer i mat og klær med en tøffere offentlig innkjøpsordning med  krav til leverandørene og strengere kontroll ved import av varer til Norge.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.