Opphavsrettsorganisasjonen Gramo fikk i november 2012 tingrettens medhold i at leiebilselskaper som Hertz, Europcar og andre må betale en årlig avgift per bil fordi de er utstyrt med radio der kundene kan høre musikk.

Nå er saken snudd på hodet, etter at Borgarting lagmannsrett frifant leiebilselskapene.

På vegne av utøvende kunstnere og produsenter forvalter Gramo deres rett til vederlag når innspilt musikk blir kringkastet eller offentlig fremført på annen måte. Organisasjonen krever også inn penger for bruk av musikk i for eksempel forretninger, hoteller og serveringssteder. Danseskoler, skianlegg og treningssentre er andre aktører som i dag betaler årlige Gramo-penger.

– Både leiebiler og taxi henvender seg til alle. Vi mener dermed avspilling av musikk i slike sammenhenger faller inn under lovens begrep «offentlig fremføring», har administrerende direktør i Gramo Martin Grøndahl tidligere uttalt i DN.

Gramo vant i tingretten, men tapte i lagmannsretten. Organisasjonen dømmes også til å betale saksomkostninger på omtrent 850.000 kroner.

– Gramo er naturlig nok skuffet over denne dommen, sier Grøndahl.

Styret i Gramo vil, i samarbeid med advokat Thomas Rieber-Mohn, i løpet av juni ta stilling til om de vil anke saken.

Motparten er utleievirksomhetene First Rent A Car, RAC Norway og EC Rent A Car Norway. Selskapene disponerer tilsammen rundt 7000 biler for utleie. Totalt i det norske markedet i dag er det 20-25.000. Alle disse leies ut med radio.

Motparten argumenterte i retten med at bilbransjen jobber med løsninger, blant annet sammen med Google og Apple, for hvordan brukeren skal kunne koble til sitt eget bærbare avspillingsutstyr. Advokaten mente kravet fra Gramo er å strekke vernet etter åndsverkloven for langt, og påpekte at rettighetshaverne til musikken allerede har fått betalt av kringkaster.

Gramo, på sin side, mener biler med innmontert bilradio representerer en offentlig fremføring.

Lagmannsretten konkluderte blant annet med at formålet ved å hyre en leiebil ikke var «tilgang til beskyttende verk og prestasjoner, samt at selskapene ikke kan tilby biler uten radio montert.»

– At lagmannsretten har funnet at bilutleierne ikke beriker seg på rettighetshavernes bekostning, er vi glade for. For bilutleierne har det under hele saksgangen vært viktig å poengtere at man driver bilutleievirksomhet; ikke bilradioutleievirksomhet. Da er det selvsagt gledelig å få det bekreftet av lagmannsretten, sier advokat Morten Steenstrup som har representert de norske bilutleieselskapene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.