Daglig Leder i Bellona Nils Bøhmer sier denne saken viser at Russland under Vladimir Putin tar nok et langt steg tilbake i retning av knebling av organisasjonslivet som man opplevde under Sovjet-tiden.

- Bellona krever nå at utenriksminister Børge Brende tar opp denne saken med russiske myndigheter snarest, sier Bøhmer i en pressemelding.

- Norske myndigheter kan ikke tillate at sivilsamfunnet i Russland forvitrer ytterligere i skyggen av Ukraina-krisen, advarer Bøhmer.

Dette er første miljøorganisasjon som blir betegnet hemmelige agenter, og første NGO som blir innrapportert av justisdepartementet etter en lovendring trådte i kraft den 4. juni. Ifølge Bellona er NGO-ene tidligere blitt oppfordret til å registrere seg selv, men den nye loven åpner for at Justisdepartementet kan registrere hvem de vil som hemmelige agenter uten at organisasjonene kan gjøre noe med dette.

Slivjak er en av Russlands mest kjente miljøvernere. Ecodefense har også en stor tilhengerskare både i Russland og i Vesten, understreker Bellona.

Ecodefense har blant annet vært aktive med å protestere mot byggingen av nye russiske atomkraftverk. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.