Regjeringen vraker den rødgrønnes forslag om å gå over til en ordning med rullerende mtb (gjennomsnittlig beregning av maksimalt tillatt laksemengde i merdene i løpet av ett år), slik mange oppdrettere ønsker, for å få en mer forutsigbar og jevnere produksjon gjennom året. I dag er det et absolutt tall for hvor mye laks som kan stå i merdene til enhver tid, og denne ordningen ønsker fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) og regjeringen å videre føre.

Aspaker begrunnet mandag morgen vrakingen med at rullerende mtb ville gitt ukontrollert vekst, hatt null miljøeffekt og ikke virket sesongutjevnende.

Les mer: Oppdretterne får knallharde lusekrav

Denne uttalelsen rister hennes forgjenger, Lisbeth Berg-Hansen (Ap), på hodet av.

– Det Aspaker sier er på grensen til oppsiktsvekkende. Hun kan umulig ha lest det vi skrev i sjømatmeldingen. Det var jo ikke noe vi politikerne hadde funnet på, men faglige råd, sier Berg-Hansen.

– Aspaker sier rullerende mtb ville hatt null miljøeffekt. Hva tenker du om det?

– Hun kan ikke ha skjønt forskjellen på mtb-konsesjoner og konsesjoner på lokalitetsnivå. Regjeringen regulerer ikke bærekraft på hver enkelt lokalitet. Det er Mattilsynet som godkjenner lokaliteter og bestemmer hvor mye fisk som kan være på enhver lokalitet til enhver tid. Mattilsynet har en stor verktøykasse og jeg be dem bruke den i hvert eneste møte vi hadde. De har frie hender til å beordre utslakting, for eksempel, sier Berg-Hansen.

Ikke sesongutjevnende

Hun mener videre det er direkte feil at rullerende mtb ikke vil virke sesongutjevnende.

– Det går ikke an at Aspaker har forstått det som ligger i forslaget vårt. Det er klart det virker sesongutjevnende. Bare spør dem som driver med videreforedling, for eksempel Inge Berg i Nordlaks. Han vil nødvendigvis innrette seg slik at han hele tiden har laks å videreforedle, sier Berg-Hansen.

DN har vært i kontakt med en ferierende Berg, som er storoppdretter med base i Stokmarknes, men han vil ikke kommentere regjeringens forslag før han har fått satt seg inn i det.

Les også:
Kutter krav om papirkvitteringer
Vokser mest av de store selskapene
Feil valg på videregående kan koste deg fire år ekstra (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.