Saken oppdateres.

I dag klokken 0730 innkalte Aspaker til pressekonferanse for å varsle at den akutte lakselussituasjonen rundt kysten nå får direkte konsekvenser for den fremtidige oppdrettspolitikken.

Tidligere fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen sendte ifjor høst ut et forslag på høring om å gå over til rullerende mtb (maksimalt tillatt laksemengde i merdene), slik at laksemengden fremover blir beregnet i løpet av en 12-månedersperiode.

- I oktober 2013 sendte regjeringen Stoltenberg på høring et forslag om rullerende MTB. Hensikten var å regulere produksjonen jevnere gjennom året. Men den ordningen ville ikke fungert sesongutjevnende. Det er stor fare for at den ville fungert motsatt. I tillegg ville den gitt ukontrollert vekst som bieffekt- og den ville også hatt null miljøeffekt. Derfor legger jeg bort forslaget om rullerende MBT, forklarer Aspaker

Les Berg-Hansens reaksjon her: Eksminister slår tilbake

En overgang til rullerende mtb vil ifølge konsernsjef Alf-Helge Aarskog  i verdens største lakseoppdretter Marine Harvest, kunne innebære en reell produksjonsøkning på mellom 15 og 18 prosent.

I motsetning til mange andre oppdrettere som sterkt ønsker en slik endring har laksegiganten vært mot å innføre rullerende mtb, av hensyn til den økte miljøpåvirkningen.
Regjeringen varslet i morges at den vil la hele oppdrettsnæringen vokse med fem prosent, men senker senker samtidig maksgrensen for antall voksne hunnlus en oppdrettslaks kan ha, fra 0,5 lus til 0,1.

Grensen på 0,1 skal holdes ved bruk av maksimalt to medikamentelle behandlinger per produksjonssyklus. Dette vil bidra til å redusere resistensutviklingen mot de lusemidlene som benyttes i dag, ifølge Aspaker.

Resistente lus

Flere områder på norskekysten er lakselusa blitt, eller i ferd med å bli, resistent mot de fleste av dagens konvensjonelle medikamenter for lusebekjempelse.
- Dette opplegget vil kunne redusere lusenivået med inntil 30 prosent. Ved å vri lusebekjempelsen over på ikke-medikamentelle metoder kan vi bidra til å hindre ytterligere resistensutvikling, sier fiskeriministeren.

Vederlaget for kapasitetsøkningen settes til 1,5 millioner kroner. Regjeringen foreslår at halvparten av vederlaget vil tilfalle kommunene.

Regjeringen varsler at det vil bli økt kontrollvirksomhet fremover og styrker Mattilsynets lusebekjempelse med ti millioner kroner.

Ifølge en helt fersk rapporter fra Vitenskapelig råd for lakseforvaltning gikk villaksinnsiget i flere norske elver og fjordsystem dramatisk ned i fjor, og Mattilsynet har også varslet rekordoppblomstring av lakselus i sommer. Lakselus er en stor trusel mot laksen, spesielt mot smolt på vandring ut fra havet.

I tråd med vår tankegang

Konsernsjef Jon Hindar i oppdrettskonsernet Cermaq, der staten er største eier, sier han er tilfreds med at departementet ikke foreslår innføring av rullerende gjennomsnittlig MTB slik den forrige regjeringen foreslo. Han liker Aspakers forslag mye bedre.

- Rent konseptuelt er dette i tråd med vår tankegang omkring betydningen av vekst på en bærekraftig måte. Vi må imidlertid sette oss nærmere inn i forslaget før vi kan kommentere dette nærmere, skriver han i en epost til DN.

Totalt uansvarlig

Lars Haltbrekken, leder av Naturvernforbundet, er ikke fornøyd.

- Det er totalt uansvarlig å øke produksjonen med de store lakselusproblemene vi har nå. Hadde Aspaker tatt disse utfordringene på alvor hadde hun snarere redusert oppdrettsproduksjonen med fem prosent snarere enn å øke den, mener han.

- Det virker dessverre ikke som om denne regjeringen baserer sine vedtak på kunnskap. Aspaker burde brukt sin posisjon til å bedre forholdene og sørget for en nedgang i lusemengdene nå som vi står foran den potensielt verste lusesommeren noen gang. Det må være hensynet til miljøet og villaksen som er viktigst og ikke hensynet til oppdrettsnæringens ønsker om vekst, mener Haltbrekken.

Les også:
Kutter krav om papirkvitteringer
Vokser mest av de store selskapene
Feil valg på videregående kan koste deg fire år ekstra (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.