Tidligere olje- og energiminister Ola Borten Moes flytting av kraftlinje fra partifellens bakgård kan havne i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

– Det er sider ved denne saken som kan tyde på politiske vennetjenester og kameraderi innen Senterpartiet, sier stortingsrepresentant Erik Skutle (H) til Bergens Tidende.

Dermed kan det ligge an til et storpolitisk oppgjør i kjølvannet av kjennelsen Gulating lagmannsrett kom med i forrige uke. Her ble Olje- og energidepartementets avgjørelse om å flytte den omstridte høyspentlinjen fra Førdedalen til naturreservatet i Sørdalen og Myklebustdalen kjent ugyldig.

Grunneierne fikk medhold i at Ola Borten Moe la sviktende premisser til grunn da han i desember 2011 vedtok å flytte linjen.

Alle andre, til og med embetsverket i Olje- og energidepartementet, gikk inn for å legge linjen i Førdedalen, blant annet for å spare naturreservatet. Dette valgte daværende olje- og energiminister Ola Borten Moe å se bort fra da han i desember 2011, høyst overraskende, besluttet å flytte linjen.

Dermed sørget han også for at kraftlinjetraseen ikke lenger ble liggende i nærhet av eiendommen til ordfører Karl Vidar Førde (Sp) og hans far og mangeårig Sp-politiker i Bremanger, Martin Førde.

Det er prosessen fram mot dette vedtaket Høyres Erik Skutle vil granske:

– Det er definitivt en sak som er av interesse for kontroll- og konstitusjonskomiteen. Mye tyder på at dette nå er en avklart sak, rettslig sett. Da må vi se på om den politiske utøvelsen har vært skjønnsom fra departementets og tidligere olje- og energiminister Ola Borten Moes side, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.