Regjeringens skattepolitikk vil bli ettergått og kritisert når Senterpartiet samles til landsstyremøte på Gardermoen mandag.

- Regjeringen har prioritert formuesskatt og arveavgift. Men så er det kommet en rekke skjerpelser som rammer næringslivet, sier Vedum, og ramser opp mineraloljeavgiften, endringer i regelverket for avskrivninger, økte gebyrer for næringsindustrien, innstramningene i permisjonsordningen - og skjerpelsene i arbeidsgiveravgiften som kom rett før sommeren.

- I sum har skattepolitikken for små og mellomstore næringsdrivende blitt hardere. Dette er veldig overraskende. Skattelettelsene har truffet veldig målrettet for Oslo vest, Asker og Bærum. Det hjelper ikke for det produserende næringslivet som er i konkurransesituasjon hver dag, sier Vedum til NTB.

Medlemsvekst

Han åpner sitt første landsstyremøte som partileder med en viss vind i ryggen.

- Rett før helgen passerte vi 1.000 nye medlemmer så langt i år. Jeg har aldri tidligere vært med på noe tilsvarende, og det er veldig hyggelig. Normalt er det den perioden vi nå går inn i, med nominasjoner frem mot lokalvalget neste høst, at aktiviteten tar seg opp, og det blir en viss fart på vervingen, sier Vedum til NTB.

Han tror at årsakene er flere, men peker på at det ble en form for samling i partiet etter det ekstraordinære landsmøtet på Lillestrøm i vår.

- Det har vært legitimt å gå aktivt ut og spørre folk om de vil melde seg inn, sier Vedum.

Smått og godt

Sp-lederen vil også vie kommunereformen oppmerksomhet i talen til landsstyret.

- Mitt poeng er at større enheter gir mer byråkrati. Regjeringens svar på alle utfordringer er større og såkalt mer robuste enheter. Men det er ikke gitt at det gir bedre tjenester eller mer effektiv drift. Tvert om er mitt poeng at større enheter fører til mer byråkrati, sier Vedum.

Han varsler at Senterpartiet vil argumentere sterkt for smådriftsfordeler i tiden fremover. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.