Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum gikk inn i et av de mange sjelløse konferanserommene som ligger en shuttlebuss unna flyplassen på Gardermoen.

– Dette er Trygves første fysiske landsstyremøte etter valget, sa møteleder Janne Sjelmo Nordås.

De psykiske landsstyremøtene har partiet hatt nok av for en stund.

Vedum snakket litt om verden. Så kom han til det som engasjerte mer. Kommunesammenslåinger. Som Sp er imot hvis ikke folk trygler om det.

– Og hva er årets nyord? spurte han.

– «Robust», ble det sagt fra salen.

Vedum kunne bekrefte at det var riktig svar. Og at «robust» bare er lureri og egentlig betyr sammenslåing og sentralisering.

– Det er regjeringens mantra på absolutt alle samfunnsområder, sukket Vedum.

Salen var like oppgitt. «Robuste kommuner» – hva skal liksom det bety?

– Det blir mye «robust» for tiden, sa parlamentarisk leder Marit Arnstad lettere ironisk.

Hun måtte til litteraturen for å finne en passende parallell.

– Det er blitt regjeringens «orwellske nytale», sa Arnstad.

Hun viste til George Orwells roman «1984».

– «Storebror» og systemet tok meningen ut av ordene. De gjorde ting til selvfølgeligheter, selvfølgeligheter som det var umulig å være imot og dermed umulig å skape debatt om, sa Arnstad.

Hvem hadde trodd at George Orwells uhyggelige «Storebror» egentlig er kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner? Arnstad trakk tråden rett fra Storebrors totalitære tankepoliti til den blå regjeringen.

– For hvem kan være imot et robust politi eller et robust brannvesen? sa Arnstad.

Men nå skal regjeringens totalitære tåkelegging avsløres. Av Senterpartiet.

– Det er nødvendig at Sp går bak ordene og ser på realitetene, sa Arnstad alvorlig.

Delegatene klappet. Mange av dem var på landsmøtet ifjor der partiet vedtok en uttalelse som krevde en «robust verdikjede for skog». Og et program som gikk inn for «et robust elnett». Og «robuste velferdsordninger». Og «en robust legevaktordning i hele landet».

Delegatene klappet for Arnstad, som da hun ble samferdselsminister uttalte at det viktigste var «å få på plass en robust nasjonal transportplan». De klappet for Vedum, som da han var landbruksminister ville ha «et robust landbruk over hele landet».

En av dem som klappet, var tidligere partileder Liv Signe Navarsete, som da hun var kommunalminister ifjor uttalte at «me har eit robust lokaldemokrati». En av dem som ikke var tilstede, var nestleder Ola Borten Moe, som da han var olje- og energiminister, snakket om at vindkraften «gir oss en mer robust strømforsyning».

Men det var nok en annen type «robust». Eller kanskje det bare er robuste kommuner Sp er imot.

Vedum advarte mot kommunereformen, mot endringer for landbruket og mot endringer i sykehusstruktur. Til slutt skrøt han av at Sp har fått 1000 nye medlemmer hittil i år.

– Vi begynner å oppleve medlemsvekst, sa Vedum.

Han var fornøyd. Selv om partiet blir mer robust.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.