- Vi i Senterpartiet er imot statlig eiendomsskatt.   Over tid har det vært en suksess og en styrke  for Norge at mange eier egen bolig.  Det har gitt selvrespekt og  har  vært en viktig motmakt til statlig styring, sier  Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Han godtar dagens kommunalt bestemte  eiendomsskatt.

- Vi vil selvfølgelig ikke gripe inn i det lokale selvstyret. Skatten på verk og bruk kan være fornuftig fordi den gir noe tilbake til lokalsamfunnene. Men vi i Senterpartiet ønsker ikke  at  staten skal gripe inn  med større styring, sier Slagsvold Vedum.

Det er sin  nye boken  ”I bevegelse ” at  Jonas Gahr Støre tar til orde for ekspertutredninger og  ny drøfting av eiendomsskatt.   Han viser  der til at ”all toneangivende fagkunnskap argumenterer for at vi burde vri skattlegging mer i retning av fast eiendom”.

Sp- lederen har  heller  ikke sans  for  den såkalte  skattevekslingen som   fremtredende sosialdemokrater tidligere har spilt inn. I 2011   antydet daværende næringsminister  Trond Giske og LO-leder  Roar Flåthen  at formuesskatten kunne settes ned mot tilsvarende økning i eiendomsbeskatningen.

Støre avviser imidlertid  å gå nærmere inn  på om han ønsker  mer statlig styrt eiendomsskatt,  partikollegenes skatteveksling  eller andre mulige endringer.

– Vi er åpne for samtaler om hvordan  det norske skattesystemet kan gjøres effektivt, rettferdig og enkelt.  Den som vl være ansvarlig   må drøfte helheten i systemet,  sier Støre  til DN. 

Sosialistisk Venstreparti ønsker debatt-invitasjonen vekommen.

- Å drøfte problemet at så mye penger syltes ned i eiendom i stedet for i annen produktiv virksomhet er viktig. 

– Denne situasjonen bidrar i tillegg til at det blir vanskeligere å komme seg inn i eiendomsmarkedet, sier SVs finanspolitiske talsmann Snorre Valen.  

SV-talsmannen avviser imidlertid Aps skatteveksling  på grunn av fordelingseffekten.

– SV trenger nok mer tid  og flere detaljer for å drøfte skatteendringer, sier  Valen.

Les også: 

Støre åpner for eiendomsskatt

Uten klimasvar dnPlus  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.