Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
VIKTIG FORHOLD.- Det er viktig med normale forbindelser mellom Kina og Norge, sier AP-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Aleksander Nordahl
VIKTIG FORHOLD.- Det er viktig med normale forbindelser mellom Kina og Norge, sier AP-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Aleksander Nordahl les mer

Kina

Ber Brende lage avtale med Kina

Stoltenberg-regjeringen ga opp forsøket på å løse konflikten med Kina. Jonas Gahr Støre, leder i AP, håper utenriksminister Børge Brende lykkes i å skape forsoning.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Dagens Næringsliv skriver tirsdag om hvordan daværende statsminister Jens Stoltenberg til slutt satte foten ned for en hemmelig tekst som skulle løse den fastlåste konflikten med Kina etter fredsprisbråket.

Etter ett og et halvt år med hemmelig kontakt med Kina og topphemmelige møter i deler av regjeringen, bestemte Stoltenberg seg til slutt for at han ikke kunne forsvare innholdet i dokumentet.

Les hele historien om regjeringen Stoltenbergs forsøk på å inngå et hemmelig forlik med Kina her.

(Krever innlogging. Les DN i 1 måned for 1 krone)

Konflikten er fortsatt uløst.

- Det ble i vår tid aldri inngått noen form for avtale med den kinesiske siden knyttet til arbeidet med å normalisere forbindelsene, sier Jonas Gahr Støre, leder i Arbeiderpartiet.

Håper Solberg-regjeringen lykkes

Forholdet mellom Kina og Norge har vært iskaldt etter at Nobelkomiteen tildelte Liu Xiaobo Nobels fredsprisen i 2010.

Gahr Støre håper at Solberg-regjeringen lykkes i fortsettelsen.

- Vi regner med at den nåværende regjeringen fortsetter arbeidet med å få det til, sier han. Den har vår støtte, vi mener det er viktig med normale forbindelser mellom Kina og Norge, sier Støre.

Kaldt samarbeidsklima

Den hemmelige Kina-avtalen

  • 8. oktober 2010 mottar den kinesiske dissidenten Liu Xiabao Nobels fredspris.
  • Kina fordømmer "en uanstendig pris" til en "dømt opposisjonell".
  • Like etter tildelingen legges arbeidet med en handelsavtale mellom Kina og Norge på is, og all politisk kontakt fryses. Politiske og diplomatiske toppmøter og møter i næringslivet avlyses, og norsk næringsliv har fått det tyngre i Kina.
  • Kinesiske myndigheter har offentlig fordømt tildelingen, lagt skylden for den over på norske myndigheter og bedt om en beklagelse fra regjeringen.
  • Dagens Næringsliv avslører 2. september at deler av regjeringen Stoltenberg, med utenriksminister Espen Barth Eide i spissen, hadde fått utarbeidet en hemmelig tekst som Kina skulle oppfatte som en tilstrekkelig beklagelse etter fredsprisen til Xiabao.
  • I august 2013, bare uker før stortingsvalget, satte daværende statsminister Jens Stoltenberg foten ned for dokumentet som skulle løse den fastlåste konflikten etter fredsprisbråket.
  • Stoltenberg mente at han ikke kunne forsvare innholdet, og dermed hadde det mest seriøse forsøket på å reparere forholdet til Kina mislykkes.

 

 

Vis mer
Kinesiske myndigheter har offentlig fordømt tildelingen, lagt skylden for den over på norske myndigheter og bedt om en beklagelse fra regjeringen. Den har ikke kommet, og flere norske politiker har aktivt frarådt regjeringen å komme med en slik beklagelse.

Dermed har både politiske og diplomatiske toppmøter og møter i næringslivet blitt avlyst og norsk næringsliv har fått det tyngre i Kina.

Kina har også delvis innført visumfrihet for alle EU-land, samt for Island, men ordningen gjelder ikke for Norge.

Det har foreløpig ikke lyktes Dagens Næringsliv å få en kommentar fra utenriksminister Børge Brende.

Politikk og samfunn Kina-forhandlingene Jonas Gahr Støre Jens Stoltenberg Nobels fredspris Kina
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.