Dagens Næringsliv skriver tirsdag at regjeringen Stoltenberg planla et hemmelig forlik med Kina som skulle løse Fredspris-konflikten. Jens Stoltenberg satte til slutt foten ned fordi han ikke kunne stå inne for formuleringene i et hemmelig notat.

Les hele historien om regjeringen Stoltenbergs forsøk på å inngå et hemmelig forlik med Kina her. (Krever innlogging. Les DN i 1 måned for 1 krone)

Bård Vegar Solhjell, nestleder SV, var minister i denne regjeringen, men han var ikke med i prosessen.

- Jeg har ingen kommentar til prosessen. Det viktigste er at det etter min bedømming ble tatt en riktig beslutning til slutt, sier Solhjell til DN.

Kan ikke unnskylde

I dag sitter SV-politikeren i Stortingets utenriks- og forsvarskomité.

- Jeg tror det var riktig å ikke komme med en unnskyldning for en uavhengig fredspristildeling, og det er to årsaker til det, sier SV-politikeren.

- Den første grunnen er at da går vi bort fra at komiteen er uavhengig. Dette er en komite som er oppnevnt av Stortinget, men myndighetene har likevel ingen innvirkning på komiteens arbeid. Derfor kan komiteen verken påvirke en utdeling, eller unnskylde en. For det andre syns jeg ikke det er noe å unnskylde. Jeg mener Xiabao og andre dissidenter gjør et viktig arbeid for menneskerettighetene i et land som har alvorlige svakheter der, sier Solhjell.

 

Må stå oppreist

Solhjell  mener det er viktig at Norge orienterer seg mot Asia.

- Men jeg tror ikke at en unnskyldende måte, der vi prøver å redusere viktigheten av våre egne verdier, er veien å gå, sier SV-politikeren.

- Vi kan ikke krympe oss selv for å få et bedre forhold til Kina. Vi må stå for det vi står for, etter hvert vil Kina akseptere det fordi de ønsker å handle med oss, sier Solhjell og legger til:

- Hvis små land som Norge  begynner å ha som strategi at vi skal unnskylde oss eller gjøre knefall i verdispørsmål, lærer vi Kina at bare de tøffer seg litt får de viljen sin, sier han, og påpeker at "det er ikke siste gang vi kommer i konflikt med en stormakt".

Over tid vil forholdet gå seg til, tror han.

- Vi må vise at Norge tør å ta en fight på saklig og rolig grunnlag. I det lange løp vil det lønne seg på stå fast på verdiene våre.

Les hele historien om regjeringen Stoltenbergs forsøk på å inngå et hemmelig forlik med Kina her.

(Krever innlogging. Les DN i 1 måned for 1 krone)

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.