Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
INGEN KOMMENTAR TIL PROSESSEN. - Det viktigste er at det etter min bedømming ble tatt en riktig beslutning til slutt, sierSV-nestleder Bård Vegar Solhjell. Foto: Elin Høyland
INGEN KOMMENTAR TIL PROSESSEN. - Det viktigste er at det etter min bedømming ble tatt en riktig beslutning til slutt, sierSV-nestleder Bård Vegar Solhjell. Foto: Elin Høyland les mer

Kina

- Vi kan ikke krympe oss selv for å få et bedre forhold til Kina

Bård Vegar Solhjell var ikke med på regjeringen Stoltenbergs hemmelige Kina-prosess. Han er glad Stoltenberg til slutt satte foten ned for innrømmelsene.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Dagens Næringsliv skriver tirsdag at regjeringen Stoltenberg planla et hemmelig forlik med Kina som skulle løse Fredspris-konflikten. Jens Stoltenberg satte til slutt foten ned fordi han ikke kunne stå inne for formuleringene i et hemmelig notat.

Les hele historien om regjeringen Stoltenbergs forsøk på å inngå et hemmelig forlik med Kina her. (Krever innlogging. Les DN i 1 måned for 1 krone)

Bård Vegar Solhjell, nestleder SV, var minister i denne regjeringen, men han var ikke med i prosessen.

- Jeg har ingen kommentar til prosessen. Det viktigste er at det etter min bedømming ble tatt en riktig beslutning til slutt, sier Solhjell til DN.

Kan ikke unnskylde

I dag sitter SV-politikeren i Stortingets utenriks- og forsvarskomité.

- Jeg tror det var riktig å ikke komme med en unnskyldning for en uavhengig fredspristildeling, og det er to årsaker til det, sier SV-politikeren.

- Den første grunnen er at da går vi bort fra at komiteen er uavhengig. Dette er en komite som er oppnevnt av Stortinget, men myndighetene har likevel ingen innvirkning på komiteens arbeid. Derfor kan komiteen verken påvirke en utdeling, eller unnskylde en. For det andre syns jeg ikke det er noe å unnskylde. Jeg mener Xiabao og andre dissidenter gjør et viktig arbeid for menneskerettighetene i et land som har alvorlige svakheter der, sier Solhjell.

 

Må stå oppreist

Den hemmelige Kina-avtalen

  • 8. oktober 2010 mottar den kinesiske dissidenten Liu Xiabao Nobels fredspris.
  • Kina fordømmer "en uanstendig pris" til en "dømt opposisjonell".
  • Like etter tildelingen legges arbeidet med en handelsavtale mellom Kina og Norge på is, og all politisk kontakt fryses. Politiske og diplomatiske toppmøter og møter i næringslivet avlyses, og norsk næringsliv har fått det tyngre i Kina.
  • Kinesiske myndigheter har offentlig fordømt tildelingen, lagt skylden for den over på norske myndigheter og bedt om en beklagelse fra regjeringen.
  • Dagens Næringsliv avslører 2. september at deler av regjeringen Stoltenberg, med utenriksminister Espen Barth Eide i spissen, hadde fått utarbeidet en hemmelig tekst som Kina skulle oppfatte som en tilstrekkelig beklagelse etter fredsprisen til Xiabao.
  • I august 2013, bare uker før stortingsvalget, satte daværende statsminister Jens Stoltenberg foten ned for dokumentet som skulle løse den fastlåste konflikten etter fredsprisbråket.
  • Stoltenberg mente at han ikke kunne forsvare innholdet, og dermed hadde det mest seriøse forsøket på å reparere forholdet til Kina mislykkes.

 

 

Vis mer
Solhjell  mener det er viktig at Norge orienterer seg mot Asia.

- Men jeg tror ikke at en unnskyldende måte, der vi prøver å redusere viktigheten av våre egne verdier, er veien å gå, sier SV-politikeren.

- Vi kan ikke krympe oss selv for å få et bedre forhold til Kina. Vi må stå for det vi står for, etter hvert vil Kina akseptere det fordi de ønsker å handle med oss, sier Solhjell og legger til:

- Hvis små land som Norge  begynner å ha som strategi at vi skal unnskylde oss eller gjøre knefall i verdispørsmål, lærer vi Kina at bare de tøffer seg litt får de viljen sin, sier han, og påpeker at "det er ikke siste gang vi kommer i konflikt med en stormakt".

Over tid vil forholdet gå seg til, tror han.

- Vi må vise at Norge tør å ta en fight på saklig og rolig grunnlag. I det lange løp vil det lønne seg på stå fast på verdiene våre.

Les hele historien om regjeringen Stoltenbergs forsøk på å inngå et hemmelig forlik med Kina her.

(Krever innlogging. Les DN i 1 måned for 1 krone)

 

Politikk og samfunn Jens Stoltenberg Bård Vegar Solhjell Kina-forhandlingene Kina
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.