Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Utenriksminister Børge Brende (H) mener tidligere statsminister Jens Stoltenberg har hatt en fornuftig tilnærming i forholdet til Kina. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
Utenriksminister Børge Brende (H) mener tidligere statsminister Jens Stoltenberg har hatt en fornuftig tilnærming i forholdet til Kina. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix les mer

Kina

-Fornuftig tilnærming

Utenriksminister Børge Brende (H) gir anerkjennelse til tidligere statsminister Jens Stoltenberg (Ap) for måten han håndterte det betente forholdet til Kina.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Dagens Næringsliv skriver tirsdag at regjeringen Stoltenberg planla et hemmelig forlik med Kina som skulle løse fredspris-konflikten. Jens Stoltenberg satte til slutt foten ned fordi han ikke kunne stå inne for formuleringene i et hemmelig notat.

Les hele historien om regjeringen Stoltenbergs forsøk på å inngå et hemmelig forlik med Kina her. (Krever innlogging. Les DN i 1 måned for 1 krone)

- Jeg kjenner naturlig nok ikke de interne diskusjonene i den forrige regjeringen om deres arbeid med å normalisere forholdet mellom Kina og Norge, sier utenriklsminister Børge Brende (H) til DN.

Han gir imidlertid Stoltenberg anerkjennelse for måten han som statsminister håndterte det betente forholdet til Kina.

- Mitt inntrykk er at tidligere statsminister Jens Stoltenberg har hatt en fornuftig tilnærming til dette spørsmålet, sier Brende.

Forholdet mellom Kina og Norge har vært iskaldt etter at Nobelkomiteen tildelte Liu Xiaobo Nobels fredspris i 2010. Kinesiske myndigheter har offentlig fordømt tildelingen, lagt ansvaret for den over på norske myndigheter og bedt om en beklagelse fra regjeringen. Den har ikke kommet, og flere norske politikere har aktivt frarådt regjeringen å komme med en slik beklagelse.

Brende måtte selv tåle kritikk da han, i likhet med resten av regjeringen, avsto fra å møte tidligere fredsprisvinner Dalai Lama, da den tibetanske munken nylig besøkte Norge i forbindelse med at det er 25 år siden han mottok prisen.

Nåværende Arbeiderpartileder og statsministerkandidat, Jonas Gahr Støre, var med i diskusjonene om et hemmelig forlik med Kina. Han sier til DN at han håper Brende vil lykkes i å skape forsoning med Kina.

Politikk og samfunn Kina-forhandlingene Arbeiderpartiet Børge Brende Jens Stoltenberg Kina
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.