Dagens Næringsliv skriver tirsdag at regjeringen Stoltenberg planla et hemmelig forlik med Kina som skulle løse fredspris-konflikten. Jens Stoltenberg satte til slutt foten ned fordi han ikke kunne stå inne for formuleringene i et hemmelig notat.

Les hele historien om regjeringen Stoltenbergs forsøk på å inngå et hemmelig forlik med Kina her. (Krever innlogging. Les DN i 1 måned for 1 krone)

- Jeg kjenner naturlig nok ikke de interne diskusjonene i den forrige regjeringen om deres arbeid med å normalisere forholdet mellom Kina og Norge, sier utenriklsminister Børge Brende (H) til DN.

Han gir imidlertid Stoltenberg anerkjennelse for måten han som statsminister håndterte det betente forholdet til Kina.

- Mitt inntrykk er at tidligere statsminister Jens Stoltenberg har hatt en fornuftig tilnærming til dette spørsmålet, sier Brende.

Forholdet mellom Kina og Norge har vært iskaldt etter at Nobelkomiteen tildelte Liu Xiaobo Nobels fredspris i 2010. Kinesiske myndigheter har offentlig fordømt tildelingen, lagt ansvaret for den over på norske myndigheter og bedt om en beklagelse fra regjeringen. Den har ikke kommet, og flere norske politikere har aktivt frarådt regjeringen å komme med en slik beklagelse.

Brende måtte selv tåle kritikk da han, i likhet med resten av regjeringen, avsto fra å møte tidligere fredsprisvinner Dalai Lama, da den tibetanske munken nylig besøkte Norge i forbindelse med at det er 25 år siden han mottok prisen.

Nåværende Arbeiderpartileder og statsministerkandidat, Jonas Gahr Støre, var med i diskusjonene om et hemmelig forlik med Kina. Han sier til DN at han håper Brende vil lykkes i å skape forsoning med Kina.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.