Tre uker etter at sanksjonene mot Russland trådde i kraft er norske industriledere fortsatt usikre på konsekvensene.

- Vi er litt schizofrene på dette. På en måte vil vi ha det avklart fort, for medlemsbedriftene våre er i tunge forhandlinger og det er milliardkontrakter som flyter.

- Samtidig har konkurrentene våre i EU det samme dilemmaet. Og bedriftene er profesjonelle. De skjønner at dette ikke er tøys og akter å leve etter reglene, sier Knut Sunde i Norsk Industri.

Må ha lik tolkning som EU

NHO-foreningen hadde i går møte med Utenriksdepartementet om de norske sanksjonene mot Russland.

- Vi er veldig opptatt av at vi ikke tar kjappe tolkninger av dette i Norge og så viser det seg at EU har en annen tolkning, og at fransk industri kan levere der vi ikke kan, forklarer Sunde.

Norsk Industri har forståelse for at UD trenger tid for å snakke med briter, franskmenn og EU-kommisjonen for å få en felles forståelse av hva som skal være lov og ikke. I mellomtiden er oppfordringen til medlemmene at de skal sende inn problembeskrivelser til UD slik at de får best mulig forståelse av problemene bedriftene møter.

- Fortvilte

- Selv om topplederne er utålmodige, så skjønner de at dette tar tid. Uansett hvor fortvilte de er, sa ser de at det er et veldig alvor i dette, sier Sunde.

Midt oppi avklaringsforsøkene varsler EU opptrapping av sanksjonene.

- Det skal være opptrapping i samme gate som dagens sanksjoner - litt mer mot bank, kanskje litt dypere inn mot olje. Jeg er spent på hva de gjør, sier Sunde.

Det er en stor forskjell på de europeiske og de amerikanske sanksjonene. I EU er det kontrakter inngått etter 1. august som gjelder. I USA er det kontrakter uansett oppstarts- eller underskriftstidspunkt.

Denne forskjellen skaper en konkurranseulempe for amerikanske bedrifter.

- Det kan nok være litt irritasjon på den andre siden av atlanteren, sier Sunde, og legger til at det gjenstår å se hvordan det blir utøvet i praksis.

Usikre detaljer

Det er særlig olje- og gassnæringen som er usikre på hvordan eksportforbudet mot varer som skal brukes til dypvanns oljeleting og -utvinning, arktisk oljeleting og -utvinning eller i skiferoljeprosjekter i Russland.

Norsk Industri skriver i en oppsummering etter møtet med UD:

  • "Vi er kjent med at britene nå definerer "arktisk område" geografisk, det vil si dermed ikke dekker andre områder som har klimatisk arktiske utfordringer.
  • Vi er kjent med at man i USA definerer grensen for dypt vann å gå ved 500 fot.
  • Det amerikanske regelverket rammer kontrakter uavhengig av når de er inngått, mens EUs og norsk regelverk gjelder kontrakter etter en viss dato, dvs henholdsvis 1. august og 15. august.
  • Amerikanerne har videre ført opp flere finansinstitusjoner som skal rammes enn det EU og Norge har gjort.
  • Det er videre Norsk Industris oppfatning at engineering, FEED og lignende ikke dekkes."

FEED står for Front End Engineering Design og er prosjektfasen før utbygging, der man ser på tekniske behov og gjør investeringsoverslag.

Les også:

Varsler sterkere sanksjoner mot Russland

Fisken bytter marked dnPlus  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.