Næringsminister Trond Giske (Ap) fikk kjeft fra opposisjonen på Stortinget da han våren 2013 sa nei til å selge ut Cermaq til John Fredriksens Marine Harvest. Med dagens bud fra japanske Mitsubishi Corporation, viser det seg at det lønte seg å vente med salget.

Gevinst

Beregninger DN har gjort viser at aksjonærfellesskapet totalt vil få en økt gevinst på om lag en milliard kroner ut fra dagens bud, sammenlignet med om Marine Harvest hadde fått tilslaget. Statens eierandel i Cermaq ligger på 60 prosent.

- Jeg var helt sikker på at staten ville tjene på det. Jeg mente at det lå større verdier i selskapet den gangen. Det var også rådet fra våre finansielle rådgivere den gangen, sier Trond Giske.

Etter å ha avslått budet fra John Fredriksens Marine Harvest, gikk Trond Giske til Stortinget i 2013 og fikk en oppkjøpsfullmakt til å kjøpe seg ytterligere opp i selskapet.

- Når staten skaffet seg en kontrollerende eierpost slik vi fikk, så er det naturlig at det skal gi en ekstrapremie. Den gangen var jeg opptatt av at vi skulle forhandle ut fra riktig styrke. Derfor måtte vi skaffe oss muligheten for å gå ulike veier. Det ble nødvendig å kjøpe seg opp nok til å ha full kontroll, og dermed forhindre at noen eiere satt med mulighet til å blokkere, sier Giske.

Aktiv

Han viser til kritikken mot statlig eierskap har vært at staten er for passiv i eierskapsutøvelsen.

- Jeg mente at det var ingen grunn til å være passiv i en slik situasjon. Vi handlet og var en aktiv eier, sier Giske til DN.

Det er Høyres Monica Mæland som  i dag styrer det gamle departementet til Trond Giske. Og Mæland er nå klar for å selge selskapet. I  en pressemelding opplyser Nærings- og fiskeridepartementet at tilbudet vil bli besvart innen utløpet av tilbudsfristen, og at departementet allerede har meddelt Mitsubishi Corporation at staten, under de rådende markedsvilkår, er innstilt på å selge statens aksjer i Cermaq til Mitsubishi Corporation.

Les også:

Taxi-utfordreren Uber søker Oslo-sjef

Alt faller for Fredriksen

«Money talks, bullshit walks»  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.