SV fremmer ti konkrete forslag til hvordan klimaforliket kan forsterkes. Partileder Audun Lysbakken mener det er åpenbart at regjeringen trenger hjelp.

– Erna Solberg har sagt at hun tror det blir vanskelig å nå klimamålene. Samtidig sier regjeringen at klimaforliket skal forsterkes. Da er det ikke lett å bli klok på hva regjeringen vil gjøre, sier Lysbakken til NTB.

Under dag to av trontaledebatten på Stortinget tirsdag vil han konfrontere statsministeren med det han opplever som en fullstendig mangel på konkrete tiltak for hjemlige utslippsreduksjoner.

Samtidig fremmer han et representantforslag som SV mener vil bidra til å oppfylle halve målsettingen for norske klimakutt innen 2020.

Forundret

Ifølge SV-lederen vil partiets forslag gi utslippsreduksjoner på mer enn 5 millioner tonn CO2 dersom de blir realisert. Dette er over halvparten av de 8-10 millioner tonn som Miljødirektoratet mener Norge må kutte om Stortingets klimamål skal nås.

– Det er åpenbart at regjeringen trenger hjelp. Våre forslag er basert på anbefalingene fra Miljødirektoratet, som regjeringen selv har bestilt, men ikke fremmet, sier Lysbakken.

Han er forundret over at tiltak for norske klimareduksjoner ikke ble konkretisert i trontalen og mener regjeringen mangler vilje til å gjennomføre Stortingets vedtatte klimapolitikk.

Ti forslag

Blant forslagene er krav om nullutslippsteknologi ved alle offentlige anskaffelser, at andelen nullutslippsbiler når 90 prosent av nybilsalget av personbiler i 2020 samt forbud mot fossil fyringsolje i oppvarming av bygg.

I tillegg vil SV pålegge bruk av landstrøm i havner, utvide omsetningspåbudet av biodrivstoff og påby bruk av biodrivstoffinnblanding også ved innenriksflygninger.

SV ber også regjeringen legge fram en plan for elektrifisering av eksisterende felt i Nordsjøen, kreve nullutslipp ved nye utbygginger og pålegge energieffektiviseringstiltak på sokkelen.

Utfasing av fossil energi i industrien, blant annet ved å ta i bruk biokull er et annet forslag som SV håper Stortinget vil slutte seg til.

– SV vil i løpet av høsten fremme flere forslag som gjør at Stortinget får behandlet klimaspørsmålet med det alvor det fortjener. Så langt har ikke regjeringen bestått framtidstesten, sier Lysbakken.
 

Les også: - 99,999 prosent sikkert at vi har menneskeskapte klimaendringer

  Antall ville dyr i verden har falt kraftig

  Klimaendringer bidro til ekstremvær i fjor

  

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.