- Jeg hadde ventet vesentlig mer. Man må huske på at formueskatten står for et lite proveny. Den står for kanskje 0,7 prosent av totalt budsjett. Ideologien bak formuesskatten er ikke tjenlig for norsk næringsliv, sier bryggerieier Terje Aass i Drammen.

- Formuesskatten er blitt en altfor politisk sak. Det er mer symbolpolitikk en realpolitikk, sier han. I flere år han han forsøkt å formidle hvordan den omdiskuterte skatten oppleves som en skatt på arbeidsplasser, snarere enn ett godt fordelingsgrep.

Forutsetning

- Verdiskapning er en forutsetning for fordeling, men det snur man ofte opp ned på, sier mannen som anslår at  hans egen skatteregning krymper med rundt 200.000 kroner i 2015 om regjeringens forslag går gjennom i Stortinget.

Regjeringspartiene foreslår at satsen for formuesskatten krymper til 0,75 prosent fra 1,0 prosent. Samtidig vil de øke bunnfradraget til 1,2 millioner kroner for den enkelte eller 2,4 millioner kroner for ektepar.

- Dette er ikke en god nok nyhet. Forventningene er vesentlig større. Reduksjonen i satsen er en hjelp, men det er ikke spenstig. Økning i bunnfradraget er på en måte nothing, sier hovedaksjonæren i Aass Bryggerier.

Aass er opptatt av at 99 prosent av landets bedrifter er små og mellomstore bedrifter, såkalte SMB-bedrfiter og at disse står for 80 prosent av verdiskapningen i landet.

Utenlandske eiere slipper

- Familiebedrifter står for 50-60 prosent. Dette er viktige tall. Lav eller ingen formueskatt en forutsetning for verdiskapning. Det er god næringspolitikk og god samfunnspolitikk siden det bidrar til god fordelingspolitikk. Man må skape for å dele, sier Aass og minner samtidig om at utenlandske bedriftseiere ikke betaler formuesskatt.

- Det er en skatt på arbeidsplasser, sier bryggerimannen som er lei av at formuesskatten alltid får et mediefokus det man snakker om «de rike».

- Det er et trist mediefokus. Bedriftseierne betaler inntektsskatt, utbytteskatt, noen steder eiendomsskatt, de skaper sysselsetting og indirekte skatter med arbeidsplasser. I tillegg betaler mange formuesskatt - og det uavhengig av om bedriften går meg overskudd eller ikke. Dette er i all hovedsak nøysomme bedrifter, sier Aass.

- Dette rammer ikke minst gründerbedrifter. Vi må passe på at insentivet til SMB-bedriftene ikke svekkes. og at det gir driverglede, avslutter Terje Aass.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.