De fleste er enige om at statsminister Erna Solberg har en av landets aller viktigste og mest ansvarsfulle jobber.

Det betyr imidlertid ikke at hun ligger helt i toppen lønnsmessig - selv i staten.

Ifølge oversikten Dagens Næringsliv har utarbeidet tjener minst 32 statlige toppsjefer mer enn statsministeren. (DN+)

Helt på topp troner oljefondsjef Yngve Slyngstad med en lønn på 5,9 millioner kroner i 2013.

- Lederlønninger fastsettes av styret. Vi forventer at lederlønningene i selskaper med helt eller delvis statlig eierskap skal være konkurransedyktige, men ikke lønnsledende sammenlignet med tilsvarende selskaper, sier næringsminister Monica Mæland i en skriftlig kommentar.
 

Lønnsadelen i staten - 10 på topp

 

– Statlige selskaper trenger også gode ledere, og lønn er viktig for rekrutteringen. Det som veier mot, er at lederne lønnes av fellesskapets penger. Du må tiltrekke deg gode folk, men veies opp av at det er en offentlig bedrift, sier professor

Kjell G. Salvanes ved Norges Handelshøyskole (NHH) i Bergen.

Han forsker spesielt på arbeidsmarkeds- og utdannelsesøkonomi.

– Finnes det forskning som viser at høy lønn har sammenheng med å finne det beste hodet?

– Teorien er veldig klar på at lønn er den viktigste faktoren for å skaffe et talent. Det er et vanskelig problem å teste, for hva er en god leder? Det har ikke kommet noen entydige forskningssvar på dette, svarer han.



Les hele saken med kommentarer og se hele oversikten over lønnsadelen i staten på DN +: Statens sjefer tjener mer enn Solberg dnPlus

 

Les også:

Dette gjemmer seg bak Teslas «D»
Asia i dag: Fryktens fredag
  «Hagen inn i XXL»
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.