Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) sendte i dag ut lovforslaget på høring som vil få mange til å blåse kraftig i posthornet.

Ikke bare opphever regjeringen den eneste seieren Nei til EU har fått i EØS-motstanden de siste årene ved at EUs tredje postdirektiv innføres.

Det var dette direktivet som tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre måtte reise ned til Brussel for å annonsere motstand mot etter at Ap-landsmøtet gikk imot partiledelsen.

Dropper post lørdag

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen forklarer hvorfor denne regjeringen har et annet syn.

-Det har over mange år vært registrert kraftige fall i antall postsendinger, og støttenivået har økt betydelig. Det skaper en stadig vanskeligere situasjon for Posten Norge AS. Regjeringen ønsker derfor å redusere antall omdelingsdager fra seks til fem. Dersom lørdagsomdelingen avvikles, vil statens behov for støttekjøp fra Posten reduseres med anslagsvis 400 millioner kroner, skriver samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen i en pressemelding.

Direktivet innføres

Samferdselsdepartementet sender utkast til ny postlov og postforskrift ut på høring med frist 26. januar 2015 for å gi innspill. Lovutkastet implementerer EUs tredje postdirektiv, noe som medfører full liberalisering av postmarkedet. I dag er det fri konkurranse for pakker og brev over 50 gram. Forslaget innebærer at Posten Norge AS’ enerett på distribusjon av brev under 50 gram oppheves.

- Behovet for lørdagsomdeling av post er stadig synkende. Det omdeles bare en fjerdedel så mye post på lørdag som de andre ukedagene. Grepene vi nå tar er nødvendige for å opprettholde et godt og fremtidsrettet posttilbud. Likevel ønsker vi høringsinstansenes syn på behovet for å opprettholde lørdagsomdeling av aviser på steder uten eget avisbudnett, sier Ketil Solvik-Olsen.

Samferdselsdepartementet har også inkludert forslag til en minimumsregulering av sikker digital posttjeneste, for å legge til rette for økt bruk av elektroniske posttjenester med et høyere sikkerhetsnivå enn alminnelig e-post. Departementet ber spesielt om høringsinstansenes syn på om en slik regulering er formålstjenlig og egnet til å fremme utvikling av sikre og gode digitale posttjenester.

LES OGSÅ:

Tilliten til Norwegian har stupt

Vil vedde én milliard om strømprisene