Natt til fredag ble EUs stats- og regjeringssjefer enige om å kutte klimautslippene med minst 40 prosent innen 2030. Det gleder Bellona-leder Frederic Hauge, som mener kampen om å nå målene må starte umiddelbart.

– For Norge får nattens vedtak store konsekvenser. Over 80 av vår olje og gasseksport går til EU. Om ikke våre produkter er rene vil de ikke være en del av energimiksen i løpet av få år, sier Hauge til NTB.

Han mener det blir det avgjørende å klare ordentlige kutt på over 1,5 millioner tonn CO2 i året i mange år framover. Hauge krever lederskap i politikk og næringsliv «utover det vanlige».

– Tiden for retorikk må nå være over. Til sjuende og sist er ikke 40 prosent kutt i 2030 nok i rike land i forhold til hva vi må gjøre for å unngå katastrofe-scenarioet på seks grader som vi ligger an til nå, sier han.

Les også på DN.no i dag:

- Russland truer Europas eksistens

Sjeføkonom ut mot momsfri netthandel

Kiwi vil slanke nordmenn

Kutt i lørdagsposten kan bli dramatisk for avisene  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.