Forrige uke la EU frem sine klimamål for 2030. Hovedtallet er 40 prosent reduksjon i utslippene. Tine Sundtoft har flere ganger slått fast at Norge skal være like ambisiøse som EU.

- Jeg vil ikke komme med det tallet med to streker under før vi har gjort en skikkelig utredning. Vi skal være like ambisiøse som EU, men vi er ikke EU.

- Det får store konsekvenser for det norske samfunnet hvordan vi angir vårt mål for 2030, og vi vil gjøre det ordentlig, sier hun i intervju med DN.

Epler og pærer

Argumentene mot å sette samme mål som EU, handler både om at Norge allerede har fornybar energi som hovedkilde og at de enkle kuttene er tatt. I mange av EUs land er det mer å gå på. EUs nye rammeverk åpner for at for eksempel Danmark kan gjøre tiltak i Polen eller Bulgaria.

- EU har muligheten til å se på kryss og tvers av landegrensene, vi har ikke det. Det å sammenligne EU og Norge, er som å sammenligne epler og pærer, og den forståelsen er ikke alltid til stede, sier statsråden.

Norge skal legge frem sitt nasjonale utslippsmål i løpet av de tre første månedene neste år. Summen av alle lands forpliktelser blir utgangspunktet for den neste internasjonale klimaavtalen det skal forhandles om neste høst.

Krever store endringer

For tre uker siden mottok Sundtoft en rapport fra Miljødirektoratet som peker på hva som må skje i samfunnet dersom vi skal klare å kutte 40 prosent i utslippene før 2030.

Noen av endringene er at personbiltrafikken må kuttes med ti prosent, mye av godstrafikken må over på bane og både biler og fly må i større grad bruke biodrivstoff. I petroleumssektoren må områdene i Norskehavet og nord i Nordsjøen delvis forsynes med strøm fra land. Og industrien må få på plass minst tre prosjekter med CO2-rensing.

- Er dette realistisk?

- Det er jo nettopp det faglige arbeidet vi nå skal gjøre som skal legge grunnlaget for hvor vi skal legge vårt ambisjonsnivå. Vi er tjent med å ha en ryddig debatt på hva skal vi gjøre i Norge, sier hun og minner om at det bare er tre uker siden Regjeringen mottok rapporten.

- Det handler også om vår troverdighet internasjonalt at vi skal være ambisiøse i Norge, men hvis det betyr mer for det globale klima at vi gjør mer ute, så synes jeg i alle fall at vi skal ha det med som en del av beslutningsgrunnlaget, understreker statsråden.

Vil beholde FN-kvotene

Det har også betydning hvordan man regner. EU vil slutte å kjøpe kvoter fra utviklingsland. Det er ikke en aktuell problemstilling for Sundtoft. Hun mener ambisjonsnivået avhenger av såkalte fleksible mekanismer.

- Norge står for 0,1 prosent av verdens utslipp. Vi har tradisjon for å bidra og så utenlands fordi vi mener at det gir en merverdi i tillegg til det vi gjør nasjonalt.  Det Norge får igjen for klimaskogsatsingen er fantastisk i forhold til de pengene som brukes, sier hun. 

Les også:

Satser på Venstre og KrF dnPlus

Tid for kvotekutt? dnPlus

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.