I statsbudsjettet,  som regjeringen la frem i oktober, ble det foreslått å heve prisgrensen for tollfri netthandel med utlandet fra 200 til 500 kroner.

Dette er noe støttepartiene Venstre og Krf har motsatt seg.

Les saken: Sier nei til ny tollgrense for netthandel

Etter en lang natt med forhandlinger har partene i budsjettforhandlingene på Stortinget kommet til enighet om neste års budsjett.

Og i avtalen foreslås det nå at tollfrigrensen skal heves 350 kroner, ikke til 500 kroner, ifølge TV2.

- Det er fortsatt uheldig. Og dette er en uvanlig løsning i forhold til andre land. Og det er klart at det er konkurransevridende for norsk næringsliv, sier professor i skatterett ved Handelshøyskolen BI og Universitetet i Oslo Ole Gjems-Onstad.

- Det reellle tallet er nesten 440 kroner

Gjems-Onstad peker på at det her er snakk om momsfri netthandel.

- Når du skal sammenligne med butikkpriser, må du legge på 25 prosent, så det reelle tallet her blir nesten 440 kroner. Det er et tall som gjør at mange produkter kan kjøpes billig fra utlandet. Man må huske på at man også kan gjøre sammensatte kjøp, som splittes opp, sier Gjems-Onstad.

- Det er mindre negativt enn det opprinnelige forslaget på 500 kroner som i realiteten gir en økning til 625 kroner.  Men det er fortstat en uheldig løsning som gir negative effekter, sier Gjems-Onstad.

- Veldig alvorlig

Gjems-Onstad synes det er trist at norske politikere viser det han mener er lite forståelse næringsdrivendes behov. Og forståelsen er spesielt liten for mindre næringsdrivendes behov, mener professoren.

- Enkelte har sagt at det blir en form for statlig planøkonomi å bruke momsen til å hjelpe næringslivet, men det er jo en misforståelse. Dette blir jo å ikke bruke momsen for å gjøre det vanskelig for næringslivet, sier Gjems-Onstad.

Han mener dette er en offentlig utforming av avgiftssystemet som er ikke-nøytral og ødelegger for norske næringsdrivende.

- Jeg har vært i kontakt med folk som skal starte mindre virksomheter som selger vanlige forbruksprodukter. Og det er helt åpenbart at de ser på dette som veldig alvorlig. Og da virker det veldig fremmed når politikere sier at det ikke er bevist at det blir en negativ virkning. Det viser bare at politikerne ikke tar det aktørene sier på alvor, sier Gjems-Onstad.

FAKTA Netthandel

  • Hittil har man kunnet bestille varer med verdi inntil 200 kroner fra utenlandske nettsider uten å betale moms. Frakt teller ikke med.
  • For varer mellom 200 kroner og 1000 kroner blir man avkrevd moms på verdi pluss gebyr for forenklet tollbehandling som utgjør 135 kroner på Posten.
  • For varer over 1000 kroner er det ordinær tollbehandling som koster 270 kroner hos Posten.

 

TV 2: 500-kronersgrensen kuttes

- 350 kroner er bedre enn 500 kroner

Tesla-topp: - Vil ikke tilbakekalle bilene

Norske Tesla-biler rammet av motorhavari og klunkelyder

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.