Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Næringsminister Monica Mæland stoler foreløpig på Telenor i korrupsjossaken rundt Vimpelcom. Foto: Hampus Lundgren.
Næringsminister Monica Mæland stoler foreløpig på Telenor i korrupsjossaken rundt Vimpelcom. Foto: Hampus Lundgren. les mer

Statlig eierskap

- Ingen garanti for at ulovlige handlinger ikke har funnet sted

Næringsminister Monica Mæland har redegjort i kontrollkomiteen for Telenors rolle i Vimpelcom-saken.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Vimpelcoms utbetalinger til det Gibraltar-baserte selskapet Takilant som kobles til diktatordatter Gulnara Karimova var klarert med amerikanske advokater og innenfor amerikanske regler (Vimpelcom er børsnotert i USA, red. anm.) Det har næringsminister Monica Mæland fått forsikringer om fra Telenors ledelse og styre i Norge.

- Utbetalingen på 600 millioner var innenfor administrasjonens fullmakter, sier Mæland. Onsdag ga næringsminister Monica Mæland, som representant for Statens eierskap i Telenor, Stortingets Kontroll- og konstitusjonskomite en redegjørelse for Telenors rolle i skandalen.

Hvor alvorlig saken er for Telenors konsernsjef Jon Fredrik Baksaas og eventuelt andre i Telenor ville hun ikke kommentere videre onsdag.

- Det får politietterforskningen avgjøre, det kan jeg ikke kommentere, sier hun.

Telenors datterselskap Vimpelcom er innblandet i en storstilt korrupsjonssak som etterforskes i flere land. Søkelyset har havnet både på den norske Telenor-ledelsen og Staten som storeier i Telenor.

Dette er saken

  • Russiske Vimpelcom, hvor Telenor er storeier, og svenske TeliaSonera er under etterforskning i flere land mistenkt for grove bestikkelser for å få tilgang til mobilmarkedet i Usbekistan.
  • I mars gikk politiet i flere land til aksjon mot Vimpelcom. Telenor fikk samtidig besøk av Økokrim.
  • I TeliaSonera har både toppsjef, styreleder og en rekke andre i styret og toppledelsen måttet gå som følge av mistanker om korrupsjon.
  • Både Telenor og Vimpelcom har siden 2012 avvist at det foregikk noe kritikkverdig da Vimpelcom fikk mobillisenser i Usbekistan i 2007.
Vis mer
I den skriftlige redegjørelsen sier Mæland at det er tidlig å konkludere med noe siden saken fortsatt er under etterforskning i flere land.

Opptrer ryddig

Hovedkonklusjonen hennes i redegjørelsen er at Telenor opptrer så ryddig og åpent som de bør, forutsatt at alt de har oppgitt til henne stemmer.

I brevet til Kontroll- og konstitusjonskomiteen heter det:
«Mitt inntrykk er at Telenors styre tar arbeidet mot korrupsjon på alvor og generelt arbeider aktivt med de aktuelle problemstillingene. [...] De tiltak styret i Telenor så langt har foretatt innebærer ingen garanti for at kritikkverdige eller ulovlige handlinger ikke har funnet sted. Det pågår en politietterforskning for å bringe klarhet i dette.»

Les også:
Eva Joly: – Økokrim må etterforske Telenor  

TELENOR ASA

Omsetning Vis alle regnskapstall

Les mer

Kilde: Proff.no

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Politikk og samfunn Vimpelcom Monica Mæland Telenor Korrupsjon Statlig eierskap
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.

Anbefalte videoer