Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Næringsminister Monica Mæland stoler foreløpig på Telenor i korrupsjossaken rundt Vimpelcom. Foto: Hampus Lundgren.
Næringsminister Monica Mæland stoler foreløpig på Telenor i korrupsjossaken rundt Vimpelcom. Foto: Hampus Lundgren. les mer

Statlig eierskap

- Ingen garanti for at ulovlige handlinger ikke har funnet sted

Næringsminister Monica Mæland har redegjort i kontrollkomiteen for Telenors rolle i Vimpelcom-saken.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Vimpelcoms utbetalinger til det Gibraltar-baserte selskapet Takilant som kobles til diktatordatter Gulnara Karimova var klarert med amerikanske advokater og innenfor amerikanske regler (Vimpelcom er børsnotert i USA, red. anm.) Det har næringsminister Monica Mæland fått forsikringer om fra Telenors ledelse og styre i Norge.

- Utbetalingen på 600 millioner var innenfor administrasjonens fullmakter, sier Mæland. Onsdag ga næringsminister Monica Mæland, som representant for Statens eierskap i Telenor, Stortingets Kontroll- og konstitusjonskomite en redegjørelse for Telenors rolle i skandalen.

Hvor alvorlig saken er for Telenors konsernsjef Jon Fredrik Baksaas og eventuelt andre i Telenor ville hun ikke kommentere videre onsdag.

- Det får politietterforskningen avgjøre, det kan jeg ikke kommentere, sier hun.

Telenors datterselskap Vimpelcom er innblandet i en storstilt korrupsjonssak som etterforskes i flere land. Søkelyset har havnet både på den norske Telenor-ledelsen og Staten som storeier i Telenor.

Dette er saken

  • Russiske Vimpelcom, hvor Telenor er storeier, og svenske TeliaSonera er under etterforskning i flere land mistenkt for grove bestikkelser for å få tilgang til mobilmarkedet i Usbekistan.
  • I mars gikk politiet i flere land til aksjon mot Vimpelcom. Telenor fikk samtidig besøk av Økokrim.
  • I TeliaSonera har både toppsjef, styreleder og en rekke andre i styret og toppledelsen måttet gå som følge av mistanker om korrupsjon.
  • Både Telenor og Vimpelcom har siden 2012 avvist at det foregikk noe kritikkverdig da Vimpelcom fikk mobillisenser i Usbekistan i 2007.
Vis mer
I den skriftlige redegjørelsen sier Mæland at det er tidlig å konkludere med noe siden saken fortsatt er under etterforskning i flere land.

Opptrer ryddig

Hovedkonklusjonen hennes i redegjørelsen er at Telenor opptrer så ryddig og åpent som de bør, forutsatt at alt de har oppgitt til henne stemmer.

I brevet til Kontroll- og konstitusjonskomiteen heter det:
«Mitt inntrykk er at Telenors styre tar arbeidet mot korrupsjon på alvor og generelt arbeider aktivt med de aktuelle problemstillingene. [...] De tiltak styret i Telenor så langt har foretatt innebærer ingen garanti for at kritikkverdige eller ulovlige handlinger ikke har funnet sted. Det pågår en politietterforskning for å bringe klarhet i dette.»

Les også:
Eva Joly: – Økokrim må etterforske Telenor  

TELENOR ASA

Omsetning Vis alle regnskapstall

Les mer

Kilde: Proff.no

Politikk og samfunn Vimpelcom Monica Mæland Telenor Korrupsjon Statlig eierskap
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.