Sentralbanksjef Øystein Olsen valgte torsdag å kutte styringsrenten til rekordlave 1,25 prosent i et forsøk på å sette litt ekstra fart i norsk økonomi. Årsaken er at den fallende oljeprisen gir negative ringvirkninger langt inn i fastlandsøkonomien.

Les:
Kutter renten
Sparebank 1 Østfold Akershus setter ned renten

Men ingen av de store norske bankene ville umiddelbart følge etter med noe rentekutt overfor sine kunder.

– Jeg mener det er helt feil. Det er klart at rentenedgangen skal gå videre til bankkundene, sier Flesland til NTB.

– Oppleves som urettferdig

Tidligere har bankene forklart forholdsvis høye boliglånsrenter med et behov for mer kapital for å oppfylle krav fra Finanstilsynet.

Nå er mange av bankene i ferd med å nå kravene, og mange av dem har hatt rekordresultater.

– Det fleste forbrukere opplever det trolig som svært urettferdig hvis ikke boliglånsrentene senkes, sier Flesland.

Hun mener ikke det er mulig å forsvare manglende rentekutt med et behov for å unngå kraftig vekst i boligprisene. Dette må i så fall oppnås med politiske virkemidler, mener forbrukerdirektøren.

Torsdagens rentekutt fører også til at det blir mindre interessant å eie norske kroner. Dermed synker kronens verdi, og utenlandsk valuta blir dyrere.

Dyrere varer

Prisen på en euro steg raskt til over 9 kroner rett etter rentekuttet, og senere torsdag var verdien av norske og svenske kroner nesten blitt lik.

For folk flest betyr det at så å si alle varer, kanskje med unntak av bensin, blir dyrere. Det blir mindre lønnsomt å dra på harrytur, det blir dyrere handle i utenlandske nettbutikker og det vil koste mer å feriere utenlands.

En svakere krone er derimot gode nyheter for norske eksportbedrifter, men sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets advarer:

– Jeg tror krona nå er svakere enn sitt normale nivå. Virkningen av rentekuttet er bare til låns, sier han til NTB.

– Får ringvirkninger

Mens de store bankene avventer situasjonen etter rentekuttet, varsler Sparebank 1 Østfold Akershus at den vil endre boligrenten som følge av Norges Banks beslutning.

– Jeg tror at kuttet fra Norges Bank vil føre til noe lavere rente på boliglån, men kanskje ikke med så mye som et kvart prosentpoeng, sier sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 Gruppen til NTB.

Sentralbanksjef Olsen legger ikke skjul på at det er utfordrende tider som følge av at oljeprisen i høst har falt fra over 100 dollar fatet til under 70. Men krise vil han ikke kalle det.

– Det er en betydelig omstilling på gang i oljesektoren som får ringvirkninger for resten av økonomien. Det gir svakere vekstutsikter neste år og moderate utsikter året etter. Ledigheten vil øke litt, men vil fortsatt ligge under 4 prosent. Så vi skal være varsomme med å kalle det krise, både i historisk perspektiv og når vi ser på landene rundt oss, sa Olsen på torsdagens pressekonferanse.

Les også:
Leiligheter blir inntil 400.000 kroner billigere

- To rentekutt vil være dobbel dose gal medisin

Han var den eneste som spådde rentekuttet

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.