Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Den franske økonomen Thomas Piketty (i midten) holder nå foredrag om sin bestselgende bok, «Kapital i det 21. århundret». Her mellom Agenda-leder Marthe Gerhardsen og Jonas Gahr Støre, leder i Arbeiderpartiet. Foto: Øyvind Elvsborg
Den franske økonomen Thomas Piketty (i midten) holder nå foredrag om sin bestselgende bok, «Kapital i det 21. århundret». Her mellom Agenda-leder Marthe Gerhardsen og Jonas Gahr Støre, leder i Arbeiderpartiet. Foto: Øyvind Elvsborg les mer

Thomas Piketty

Siv og Erna dropper Piketty

Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen tar seg ikke tid til å møte den franske forfatteren og økonomen Thomas Piketty, som i dag er på sitt første norgesbesøk.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Den franske økonomen Thomas Piketty har inntatt talerstolen i Aulaen i Universitetet på Karl Johans gate.

Men statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen har avslått å møte mannen som har dominert den internasjonale samfunnsdebatten det siste året. De to toppolitikerne ble invitert til å delta i en paneldebatt og påfølgende lunsj med Piketty.

I debatten stiller Kalle Moene, professor i økonomi, Universitetet i Oslo,  Ingvild Almås, førsteamanuensis i økonomi, Norges Handelshøyskole og Universitetet i Stockholm, Kristin Skogen Lund, administrerende direktør, Næringslivets Hovedorganisasjon og  Jonas Gahr Støre, leder Arbeiderpartiet     

– Både statsministeren og finansministeren avslo forespørselen om å delta på arrangementet, sier Katinka Riksfjord Sporsem kommunikasjonssjef i tankesmien Agenda.

Hun forteller at den generelle pågangen til arrangementet har vært stor. Nærmere 500 billetter ble revet bort på under en halvtime og det har vært en strøm av henvendelser fra folk som vil høre den franske økonomen tale. Pikettys foredrag handler om hans internasjonale bestselger, med tittelen «Kapitalen i det 21. århundret».

Lang lunsj

Boken oppsummerer et 15–20 års langt forskningsarbeide som har revolusjonert økonomifaget: Piketty og hans samarbeidspartnere har samlet data om detaljerte inntektsforhold i en rekke vestlige land som i enkelte tilfeller strekker seg mer enn 200 år tilbake i tid. Konklusjonen er at forskjellene økt dramatisk mellom dem som har kapitalformuer, og dem som lever av lønnsinntekter siden 1980-tallet. Mens de rike blir rikere hvert år, har folk med vanlige lønnsinntekter enten ingen reallønnsvekst, eller betydelig lavere inntektsvekst enn de superrike.

Etter foredraget inviteres paneldeltagerne og et knippe forskere og politikere til eksklusiv lunsj på Annenetage på Hotel Continental. På listen over inviterte står blant annet SVs partileder Audun Lysbakken, LO-leder Gerd Kristiansen, næringslivsleder Elisabeth Grieg og ABG-topp Knut Brundtland.  Hanne Skartveit, politisk redaktør i VG og Trine Eilertsen, politisk redaktør i Aftenposten har også takket ja til å lunsje med den verdenskjente økonomen.

Årsaken til at statsministeren har avslått invitasjonen er at arrangementet sammenfaller med at Kongen avholder statsråd.

– Møtet finner sted i statsrådssalen på Det kongelige slott, sier Tor Aagaard Borgersen, kommunikasjonssjef ved Statsministerens kontor.

Også finansminister Siv Jensen prioriterer sine regjeringsplikter fredag. Finansministeren har takket nei, og tilbød statssekretær Jon Gunnar Pedersen som erstatning. Men Pedersen skal arrangøren ikke ha ønsket, sier Runar Malkenes, kommunikasjonssjef i Finansdepartementet

-Merkelig prioritering

Trond Giske, AP-politiker og leder for Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget,  mener det er underlig at finansministeren har avslått å møte Piketty. Han påpeker at statsråd som regel ikke lenger tid enn en halv time.

– Piketty har revolusjonert den politiske debatten om ulikhetens trussel mot demokratiet i vår tid, sier Giske.Giske  mener boken «Kapital i det 21. århundre» har stor betydning for den norske likhetsdebatten.

– Pikettys teorier slår bena av regjeringens skattepolitikk. Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen påstår at deres skattelettelser er «vekstfremmende», men Pickettys data fra mange land gjennom flere tiår viser det motsatte. Regjeringens fjerning av arveavgiften og målet om å kutte kraftig i formuesskatten, øker inntektsforskjellene, sier Giske.

Marianne Martinsen, finanspolitisk talskvinne i Arbeiderpartiet, synes også det er oppsiktsvekkende at statsministeren og finansministeren ikke vil møte Piketty under norgesbesøket

– Jeg synes det er rart at statsråden ikke prioriterer mannen som endret hele den internasjonale debatten om fordeling, sier Martinsen.

Politikk og samfunn Erna Solberg Siv Jensen Skatt Thomas Piketty
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.