Borten Moe mener NRK ved flere tilfeller viser at kanalen har en politisk agenda, senest da de sendte den omstridte dokumentaren om pelsdyroppdrett.

I en kronikk med tittelen «Fox News Norge» i avisene Nationen og Klassekampen lørdag setter Borten Moe likhetstegn mellom den norske statskanalen og den amerikanske nyhetskanalen Fox News.

I kronikken skriver Borten Moe at NRK i flere saker har hatt en klar politisk agenda. Da NRK viste dokumentaren «Pels» tirsdag kveld, tok kanalen på seg «rollen som mikrofonstativ for kjente ekstremistmiljøer», skriver han.

- Redaksjonelle kriterier

- Fox News er en kanal som med stor suksess driver kampanjer i det amerikanske samfunnet. Det gjør NRK i stadig større grad. Forskjellen er at der Fox News har et definert, kjent politisk og verdimessig ståsted, så seiler NRK under falskt flagg, sier Borten Moe til Nationen.

I NRK tilbakevises påstanden på det sterkeste.

- Våre vurderinger er bare ut fra redaksjonelle kriterier. I vår vurdering av de redaksjonelle produktene skjeler vi verken til hva Sp eller andre partier mener, i den grad Ola Borten Moe representerer sitt eget parti. Vi forholder oss til det redaksjonelle arbeidet daglig, og vi har ingen politisk agenda, sier programdirektør Lars Kristiansen i NRK og legger til at han ikke ser parallellen til Fox News.

Stortingsvedtak

Torsdag var Senterpartiet det eneste partiet på Stortinget som ikke ble med på et vedtak om å be regjeringen vurdere forbud mot pelsdyroppdrett. Miljøpartiet De Grønne støttet heller ikke vedtaket, men det var fordi de mener enda sterkere lut må til mot pelsdyrnæringen.

Dyrevernsaktivisten Frank Nervik filmet pelsdyrfarmer i smug gjennom to år under dekke av å ville lære seg yrket. Han forteller at han opplevde en næring uten respekt for offentlige krav, og at han ble lært opp til at det var nok å følge reglene «på papiret».

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) reagerte skarpt på Nerviks avsløringer og kalte det som framkom i filmen, uakseptabelt. Hun mener filmen viser uakseptable holdninger og manglende respekt for dyr og regelverk.

Mandag leverer et regjeringsoppnevnt utvalg som har vurdert bærekraftig utvikling av næringen og styrt avvikling, sin rapport til statsråden. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.