Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Mange vil ha innsyn i landssvikarkivet fra 2. verdenskrig. På bildet Kong Haakon og kronprins Olav på dekk under overfarten til England. Foto: NTB scanpix
Mange vil ha innsyn i landssvikarkivet fra 2. verdenskrig. På bildet Kong Haakon og kronprins Olav på dekk under overfarten til England. Foto: NTB scanpix les mer

Historie

Mange vil ha innsyn i Landssvikarkivet

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Riksarkivet har fått vel 1.200 henvendelser fra folk som vil ha innsyn i Landssvikarkivet som ble tilgjengelig fra 1. januar i år.

Aldri før har Riksarkivet fått så mange henvendelser på så kort tid som etter åpningen av Landssvikarkivet, skriver Adresseavisen.

Åpningen skaper reaksjoner 70 år etter krigens slutt.

– Vi har fått både positive og negative reaksjoner på at arkivet åpner for allment innsyn. Noen er lei seg for at dette blir rippet opp i. Vi har opplevd eldre menn som står her med gråten i halsen – og noen som er rasende.

– Men de fleste tar det med ro. Dette er av stor offentlig interesse, og dette er selvsagt også grundig veid opp mot personvernet, understreker Erland Pettersen, underdirektør ved Riksarkivet.

Alle henvendelsene vil ta tid å behandle.

– Saksbehandlingen vil ta minst 25 dager per henvendelse Alle opplysninger om straffbare forhold er offentlige, men helseopplysninger, som ikke trenger å gjelde den som mappen står på, samt slektsforhold, barnevern og adopsjon, gjør at vi fysisk må gjennomgå hver enkelt mappe før den frigjøres, sier rådgiver Jan Ragnar Torgner til Adresseavisen.

I Landssvikarkivet er det samlet vel 90.000 landssviksaker og 350 krigsforbrytersaker – til sammen 1.200 hyllemeter.

Sakene gjelder politietterforskning og rettsforfølgelse av nordmenn som var mistenkt for å ha støttet okkupasjonsmakten mellom 1940 og 1945. Om lag 20.000 personer ble dømt etter krigen. I underkant av 29.000 fikk straffereaksjon i form av forelegg.

Les også:
Asia i dag: Grisekjørt kinesisk prisvekst
Oljeprisen faller ytterligere
  Obamas fravær i Paris skaper reaksjoner i USA

Politikk og samfunn Norge Historie
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.