Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger

IS (Den islamske stat)

Terrorrettssak mot tre islamister i februar

Tirsdag 24. februar starter den første terrorrettssaken i Oslo mot tre norske islamister som skal ha deltatt i terrororganisasjonen IS eller gitt støtte til den.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

De tre er tiltalt etter terrorparagrafen, med en strafferamme på seks år, skriver Dagsavisen

– Vi mener å kunne føre bevis for at to av dem, har deltatt i terrororganisasjonen ISIL i Syria eller Irak, mens tredjemann har gitt bistand i form av kjøp av utstyr, sier statsadvokat Jan Glent ved Det nasjonale statsadvokatembete til Dagsavisen.

Han understreker at rettssaken bare er forhåndsberammet, og at tiltalen om kort tid vil bli oversendt Oslo tingrett – trolig i neste uke.

To av de tre tiltalte på 25 og 28 år er brødrene til norsk-albanske Egzon Avdyli fra Bærum, som ble drept mens han kjempet for IS i Syria i april i fjor. Tredjemann er en 30 år gammel norsksomalier.

Avlytting

Sentralt i politiets bevis er kommunikasjonskontroll som romavlytting av hus, biler, mobiltelefoner, og beslag telefoner, PC-er og eksterne harddisker.

Den norsk-somaliske 30-åringen skal ha reist til Syria i august 2012. Norsk­albaneren fulgte etter i oktober. De to skal ha blitt overvåket av PST siden de kom tilbake til Norge i januar 2014.

Fram til våren 2013 skal de ha kjempet for Al-Qaida-gruppen Jabhat-al-Nusrah, men etter hvert gått over til ISIL – nå IS.

De tre mennene ble arrestert i en koordinert politiaksjon i 27. mai i fjor.

Nekter straffskyld

To av de tre tiltalte nekter straffskyld, ifølge forsvarsadvokatene. Advokat Kjell T. Dahl som representerer den yngste broren har ikke besvart Dagsavisens henvendelser. (©NTB)

 

Politikk og samfunn ISIL Jus Terror IS (Den islamske stat)
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.