– Arbeidsmarkedet er annerledes enn det stramme markedet vi har hatt siden 2004 og helt frem til nå, sier administrerende direktør Stein Lier Hansen i Norsk Industri.

Tirsdag la han frem Norsk Industris konjunkturrapport for 2015.Rapporten, som er basert på en spørreundersøkelse fra medlemsbedriftene, varsler svak vekst i industrien neste år. Veksten vil ikke være sterk nok til å opprettholde antall ansatte, og Norsk Industri spår at sysselsettingen vil falle med seks prosent fra 2014 til 2015. Nedbemanningen vil imidlertid i liten grad berøre fast ansatte industriarbeidere, ifølge arbeidsgiverorganisasjonen.

Fagdirektør Knut Sunde, som har utarbeidet rapporten, spår at antall innleide arbeidstagere i industrien vil reduseres med 31 prosent i år.

Sunde skiller mellom to typer innleide arbeidstagere.

– Det er veldig mye «as-meg-selv-ere» og innleide konsulentselskaper og spesialister. Dette er i stor grad norske sivilingeniører, it-folk. Så er det endel operatører som går ut, og det er i stor grad polakker, sier Sunde.

«Vanvittig nedbemanning»

I Fellesforbundet kjenner de seg igjen i bildet av at jobbene nå ryker i stort omfang for innleide polakker og andre utenlandske arbeidere.

– Norsk Industri har rett. Det skjer en vanvittig nedbemanning av innleid arbeidskraft, sier forbundssekretær Jørn Eggum.

Han sier Fellesforbundet merker det dels på at antall arbeidstagere i bemanningsbyråene de har tariffavtale med går kraftig tilbake, og dels på at strømmen av søknader om alternative arbeidstidsordninger er i ferd med å tørke inn.

– Det er de utenlandske som forsvinner først. Det tar lengre tid før våre folk i de tradisjonelle lokomotivene blir sagt opp. Før du kommer så langt er det ytterste laget vekke, sier Eggum.

Fellesforbundet har lenge advart om at det nå skjer en kraftig nedbemanning i olje og gass, men har møtt motbør fra folk som påpeker at det så langt ikke er noen tegn på dette i statistikkene.

– Vi har fått høre, særlig fra høyresiden, at vi tar feil når vi sier at det har vært massive oppsigelser innen olje og gass, fordi man finner dem ikke igjen på de nasjonale statistikkene, sier Eggum.

Han tror utenlandske arbeidstagere i stor grad forsvinner ut av landet og ut av statistikken. Dermed går oppsigelsene også under radaren.

«Bra nok»

Lier-Hansen mener den nye situasjonen på arbeidsmarkedet betyr at det også er nye tider for norske lønnsoppgjør.

– Grunnlaget for særnorsk lønnsøkning er borte, sier han.

Lier-Hansen mener lønnsveksten i 2015 må bli lavere enn i 2014, og tror medlemsbedriftene venter en lønnsvekst på linje med våre naboland.

– Norsk Industris tillitsvalgte vil nok argumentere for at vi bør se to-tallet. Det er det som er det realistiske. Det er ingen av våre naboland som vil havne på tretallet, sier Lier-Hansen.

– Med en prisvekst godt oppe på to-tallet blir det i så fall mager kjøpekraftsvekst?

– Det vil forundre meg om ikke 2015-oppgjøret også vil gi økt kjøpekraft. Men hvor mye gjenstår å se. Vi mener at vi tjener bra i Norge nå, at vi har en høy levestandard og et høyt personlig forbruk. Å opprettholde kjøpekraften bør være bra nok for de fleste, sier han.

Årets lønnsoppgjør er et mellomoppgjør. Det innebærer at det er hovedorganisasjonene NHO og LO som forhandler, og lønn er eneste tema.

LO vedtar sine krav om to uker.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.