Til tross for at Norge er representert i IMF-styret (Det internasjonale pengefondet), har Norge forholdt seg passive gjennom gjeldsforhandlingene med Hellas. Den norske regjeringen har til nå ikke gitt noen direkte signaler inn til IMF om hvordan landet ser på forhandlingene av den greske gjeldsavtaltalen. EU, den europeiske sentralbanken (ECB) og IMF utgjør de største kreditorene.

Norge har i flere omganger bidratt med lån til Hellas gjennom IMF.

Passiv

Både SV og Senterpartiet mener det er svært overraskende at den norske regjeringen ikke velger å engasjere seg i dramaet rundt Hellas gjeldsproblemer. Men finansminister Siv Jensen mener det er ingen grunn til å gjøre noe ekstraordinært.

- Vi er med gjennom IMF og der er ikke slik at vi bremser på de programmene. Vi stiller velvillig opp gjennom ulike programmer, sier Finansminister Siv Jensen.

SVs Kirsti Bergstø har tidligere uttalt til DN at den norske regjeringen tydeligvis ikke har noen tanker om Norge som en aktør i IMF og at Norge har et betydelig mulighetsrom for å påvirke situasjonen.

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum mener også regjeringen er for passiv.

- Det er ekstremt viktig å ha en levende diskusjon om økonomien i Europa.  Det er litt symptomatisk med denne regjeringens utenrikspolitikk at den er forsiktig med å mene noe annet enn EU, sier Slagsvold Vedum.

Avviser

Siv Jensen tilbakeviser kritikken og stiller seg uforstående til at Norge kunne hatt en mer aktiv rolle.

- Jeg ser ingen grunn til noen særnorske tiltak, hvis det er det som etterlyses her, sier Siv Jensen.

- Men dere kunne valgt å fremme norske synspunkter gjennom IMF?

- Jo, men nå skal vi huske på at det er pågående forhandlinger mellom eurolandene og Hellas.

- Og der har IMF-sjefen vært med?

- Nettopp, og vi deltar i IMF med vår stemme og med en velvillighet til å delta gjennom IMF-programmene. Jeg forstår ikke helt hvilken agenda Kirsti Bergstø har, annet enn at det er et populistisk venstreparti som har vunnet valget i Hellas og som åpenbart mener at det er alle andre skattebetalere enn de greske som skal ta på seg forpliktelsene som greske myndigheter har pådratt dem.

- Er du glad for at Hellas har gitt seg på kravene de først fremsatte om å slette deler av gjelden?

- Jeg ser at det pågår diskusjoner hvordan man skal lande dette. Men Hellas er i utgangspunktet en økonomi på linje med Portugal. Vi må ikke gjøre dette til noe annet enn det faktisk er.

- Hva mener du?

- Vi kan av og til få inntrykk av at det er et land som trenger betydelig mer bistand enn mange andre europeiske land. Det er ikke rett. Mange land har vært i gjennom en betydelig omstilling og levert. Det er ikke slik at Norge har en særlig forpliktelse overfor Hellas eller at norske skattebetalere skal bidra spesielt mye inn i det, sier Siv Jensen.

Les også:

Finansministrene har godkjent gresk tiltaksplan

- Kreditorene fornøyde med Hellas-planer

- Det greske spøkelset vil fortsette å hjemsøke oss

Intern murring i Hellas  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.