Frp får rekordlave 9,2 prosent oppslutning i februarmålingen, som er foretatt av Sentio Research Norge. Det er det den dårligste oppslutningen Sentio har målt siden de startet å gjøre partimålinger for DN i oktober 1997.

Kartleggingen har foregått både før og etter Per Sandbergs utspill der han kritiserte KrF for å være ansvarlig for at ungdommer reiser til Syria og slutter seg til terrorgrupper som massakrerer kvinner og barn.

– Meningsmålingen gir oss en klar melding. Vi har en jobb å gjøre, sier Frps nestleder Per Sandberg.

– Tror du konflikten med KrF har slått negativt ut på meningsmålingen?

– All konflikt eller debatt som legger politikken i skyggen er negativ, sier Sandberg.

Fremskrittspartiet har ifølge målingene mistet over 200.000 velgere siden valget i 2013, da partiet fikk 16,3 prosent oppslutning. Sandberg mener årsaken til velgerflukten er sammensatt. Frp har måttet ofre den ene hjertesaken etter den andre etter i de tøffe budsjettforhandlingene med Venstre og KrF etter at partiet fikk regjeringsmakt.

– Hovedsakelig dreier det seg om politisk gjennomslag. Her har vi alle et forbedringspotensial, enten man sitter i regjering, storting eller representerer partiet på en annen måte, sier Sandberg.

Les Kjetil B. Alstadheims kommentar: «Frp er blitt en flyktningkatastrofe» (+)

Skader samarbeidet

Den siste tiden har det stormet rundt Fremskrittspartiets nestleder. Bråket tilspisset seg torsdag da Sandberg gikk til angrep på KrF. Beklagelsen Sandberg ga i etterkant inneholdt så mange forbehold at KrF-leder Knut Arild Hareide ikke var fornøyd. Både partileder Siv Jensen (Frp) og statsminister Erna Solberg (H) måtte på banen for å rydde opp.

Til tross for bråket i kjølvannet av uttalelsene, står Sandberg fast ved at han har et ansvar for å profilere Frps politikk.

– Som første nestleder har jeg et ansvar for å synliggjøre partiets politikk. Det blir helt feil hvis Frp eller jeg skal tie, vi bør være offensive. Men jeg har selvfølgelig et større ansvar enn andre i å balansere dette opp mot regjeringsavtaler og regjeringsplattformen, sier han.

Han mener vårens landsstyremøter blir viktig:

– Nå må det løftes i flokk for å skape entusiasme og positivitet. Vi har utrolig mange gode tillitsvalgte, folkevalgte, og kandidater frem til høstens valg. Vi leverer politikk hver dag, og det er ingen grunn til å være defensiv, sier Sandberg.

Rammer Høyre

Statsminister Erna Solbergs Høyre faller med to prosentpoeng fra januarmålingen, og er nede på 21,4 prosent. Høyre og Frps fall samt svak oppslutning for støttepartiene Venstre og KrF, gjør at stortingsflertallet fra forrige valg er forsvunnet. Det rødgrønne flertallet er tilbake med god margin, og Arbeiderpartiet oppnår rekordhøye 43,4 prosent på DNs partibarometer.

– Målingen bekrefter i stor grad de andre meningsmålingene i februar. For Høyres del er resultatet for dårlig, vi har høyere ambisjoner enn dette. Det er viktig at vi får mer kraft i kommunikasjonen av de gode resultatene vi leverer innen samferdsel, skole og forenkling, sier Høyre-nestleder Jan Tore Sanner.

– Hva har gått galt?

– Konfliktene har satt den gode politikken vi fører i skyggen. Her har vi en jobb å gjøre.

– Det er ikke rart om inntrykket av uenighet på borgerlig side blir sterkt når vi for første gang på mange år har politiske forhandlinger i offentligheten. Under den rødgrønne regjeringen foregikk diskusjonene i større grad bak lukkede dører, sier Sanner.

Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen mener borgerlig strid skygger for at partiets politiske gjennomslag kommer til syne.

– Det merker vi når vi reiser rundt i partiorganisasjonen. Hvis folk var misfornøyd med det vi leverte politisk, hadde vi hatt mye diskusjon om politikkens innhold. Det vi opplever er først og fremst frustrasjon over at vi ikke kommer frem med god Frp-politikk.

– Er nestlederkollega Sandberg utpekt til en rolle i Frp med å sende hilsener til bestemte grupper av partiets velgere?

– Jeg ser kommentatorene prøver å tillegge oss en slik strategi. Men dette er en mediedebatt som ikke handler så mye om realiteter mellom partiene. Jeg får håpe at vi kommer tilbake til realitetene, sier Solvik-Olsen.

 

Les også:

Hareide og Jensen i fortrolige samtaler

Skylder på topp-politikerne

Ber Siv Jensen om å bidra: - Det er helt opplagt at Hellas trenger hjelp

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.