– Vi ser at LO-lederen er bekymret for sosial dumping og kostnadsjag i andre bransjer, men når det kommer til hennes egne tenner, velger hun «billigløsningen» i utlandet. Signaleffekten er negativ når folk i ledende posisjoner ikke vil støtte opp om norske arbeidsplasser og næringsliv, sier kommunikasjonssjef Morten Rolstad i Tannlegeforeningen.

Det var i Dagbladet Magasinet sist lørdag Gerd Kristiansen fortalte om hva hun gjorde som nestleder i LO for tre-fire år siden. Etter mange års røyking hadde hun fått tannkjøttsykdommen periodontitt.

«Det de gjorde var å slipe ned alle tennene. Bare selve tannroten sto igjen, og en liten spiss som de satte kronen på. Men det er jo rådyrt (...) Jeg vet ikke hva det koster i Norge. Bare overkjeven koster 250.00 kroner (...) Jeg reiste til Budapest. Der betalte jeg nesten 100.000 for hele munnen», forteller Kristiansen.

Ville ikke kommentere

LO-leder Gerd Kristiansen ville igår ikke kommentere uttalelsene fra tannlegene eller svare på DNs spørsmål.

Informasjonssjef Jenny Ann Hammerø skriver i en epost at «Gerd Kristiansen har valgt å gjennomføre en tannbehandling i et annet europeisk land betalt av egen lomme. LO er ikke, og har aldri vært, imot at norske privatpersoner kjøper varer og tjenester i utlandet. Gerd Kristiansens hensikt med å fortelle sin historie var å peke på behovet for å styrke det offentliges ansvar for folks tannhelse, i tråd med vedtak på LO-kongressen.»

Litt rart

Høyres medlem i helsekomiteen på Stortinget, Sveinung Stensland, mener LO-lederen gjerne må reise ut av landet for et medisinsk inngrep.

– Men det er litt rart at fagbevegelsen og Ap da var imot pasientdirektivet, som handler om at du kan få hjelp i utlandet hvis det norske helsevesenet ikke har kapasitet. Det ville bety en utarming av det offentlige helsevesenet, ifølge kritikerne. Det er fint at LO-lederen har fått hjelp til et bedre smil, men tannpleiere og tannleger er like mye norske arbeidsplasser som industriarbeidere i Årdal. Siden hun drar til utlandet fordi det er så dyrt her, mener hun lønnsnivået er for høyt i Norge? Det er jo det som er årsaken til kostnadsnivået i Norge, påpeker Stensland.

Spesialist i periodontitt, Arnt Helge Dybvik i Sandefjord, mener det er helt greit at vanlige folk tar turen til lavkostland.

– Men når folk i høye posisjoner fronter slike billigbehandlinger, undergraver det norske arbeidsplasser. Og så er det dobbeltmoralen: Gerd Kristiansen kritiserer Norwegian for benytte utenlandske ansatte på lavere lønninger og andre ordninger enn i Norge. Men når det kommer til sine egne tenner og egen økonomi er hun seg selv nærmest og aksepterer ikke det norske kostnadsnivået, sier Dybvik.

Helse-turisten

Dagbladet skriver lørdag at «Selv for en godt betalt LO-nestleder var operasjonen altså så dyr at hun valgte å omgå norske tannleger og tannlegeassistenter, og gjøre seg til helse-turist. Det har hun ikke fortalt om før, og hun nøler kanskje litt, men så stiger engasjementet: – Alle har jo ikke den muligheten. Hadde jeg fortsatt jobbet som hjelpepleier, måtte jeg ha spart opp alt sammen på forhånd, og da hadde tennene kanskje rukket å falle ut. Og så hadde jeg fått dekket utgiftene til gebiss, sier Kristiansen».

Rolstad i Tannlegeforeningen stusser over beskrivelsen.

– Tannkjøttsykdommen periodontitt er jo det som det offentlige har best støtteordninger for. Det høres ut som hun ikke har satt seg godt nok inn i hvilke støtteordninger som finnes, sier Rolstad.

Tidligere president i Tannlegeforeningen, Carl Christian Blich, sitter nå i Oslo bystyre for Høyre. I Dagsavisen skriver han at «Vi må, ikke minst ifølge Fagforbundet, sørge for at mennesker med omsorgsbehov sikres god kompetanse. Den sikres tilsynelatende best gjennom at helsearbeiderne er medlemmer hos dem. Banker utlendinger på døren, er fanen som heter «sosial dumping» høyt hevet. I et internasjonalt arbeidsliv med krav til stor endringsevne, trekker i realiteten LO stigen opp etter seg. Fint da at «dronninga» deres fikk tennene behandlet i Ungarn. Hvor lenge kan man være LO-sjef når man faller medlemmene i ryggen på den måten?» spør Blich.

Det finnes en annen ledende norsk politiker som gledestrålende har fortalt om billig behandling i utlandet: Frps nestleder Per Sandberg. I 2012 hadde han med seg TV 2 til Litauen for å vise hvor mye han sparte på å fikse tennene der.

– Jeg har sannsynligvis spart minst 30.000 kroner, eller rundt halvparten av i Norge, på dette, sa han til TV 2.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.