– Vi i Senterpartiet frykter ikke folket. Vi har grunnleggende tro på det lokale selvstyret. Derfor vil jeg være helt tydelig: Vi vil oppheve alle tvangssammenslåinger av kommuner som blir fattet av Høyre og Frp dersom vi havner i maktposisjon i 2017, sa Vedum i sin åpningstale til landsmøtet fredag.

Han mener det finnes flere fordeler med små kommuner.

– I industriell sektor er det svært ofte stordriftsfordeler, men i arbeidet med mennesker tror vi på nærhet og smådriftsfordeler, sa han.

Sparker til Venstre og KrF

Samarbeidsavtalen mellom de borgerlige partiene svekker sentrumspolitikken, Vedum.

– Senterpartiet ønsker å øke bistanden, vi vil ta imot flere kvoteflyktninger, vi vil ha en restriktiv alkoholpolitikk og er tydelig imot søndagsåpne butikker. Dette er verdispørsmål hvor KrF er helt enige med oss, men partiet har likevel satt inn en regjering med Frp, som ønsker den helt motsatte politikken, sa Vedum i sin åpningstale på Senterpartiets landsmøte i Haugesund fredag.

– Men på Hedmarken er vi glad i Prøysen. Og ikke minst sangen «Du skal få en dag i mårå». Dette er en beskjed til KrF og Venstre: Jeg har «blanke ark og fargestifter tel».

Felles statsrådkurs

- Denne regjeringen har gått på felles statsrådskurs, fleipet Senterpartiets leder da han åpnet partiets landsmøte fredag.

Med tilgjort stemme tok Vedum rollen som regjeringens rådgiver:

– Finner du en utfordring eller et problem i ditt fagfelt, er svaret alltid det samme – sentralisering. Bruk ord som «robust», «handlekraft» og legg inn ordet «nær», selv om du vet at tjenesten blir liggende lenger unna, sa Vedum til latter fra salen.

– Kall alle som er uenige med deg gammeldagse, bakstreverske eller i ytterste konsekvens gjør som sjefen selv, kall motstanderen din «stalinist», fortsatte han.

DNs politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim intervjuer Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Alstadheim Episode 2: Trygve Slagsvold Vedum
Landsmøtesesongen er i gang, og DNs politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim intervjuer partilederne.
10:40
Publisert:

Les også:
Sp-nestleder sier partiet skal bli større enn Frp
Ingen Sp-omkamp om tiggeforbud  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.