Økonomiske bekymringer og en ny sikkerhetspolitisk situasjon vil stå i sentrum når forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen tirsdag legger fram Forsvarets årsrapport for 2014.

– Blant det viktigste som har skjedd det siste året, er endringene i den sikkerhetspolitiske situasjonen. Det gjelder blant annet Ukraina, Russland og Den islamske staten (IS), sier forsvarssjefens pressetalsmann, oberstløytnant Eystein Kvarving, til NTB.

– Dette har aktualisert bekymringen, sier Kvarving og peker på at Norge stadig får nye oppgaver utenfor Norge. Blant annet skal om lag 120 soldater delta i den multinasjonale koalisjonen som er dannet i kampen mot IS.

Russisk aktivitet

Samtidig har Russland trappet opp sin militære aktivitet betraktelig langs norskekysten. I fjor ble 74 russiske fly identifisert i internasjonalt luftrom langs kysten, mot 58 året før, en økning på nesten 30 prosent.

Da fjorårets rapport ble lagt fram, var forsvarssjef og admiral Bruun-Hanssen bekymret for Forsvarets evne til å møte utfordringer som krig og krise, og pekte på at personalflukt og utslitt materiell vil sette Forsvaret på store prøver i tiden framover.

Det er ventet at dette vil bli et sentralt punkt også i årets rapport.

Nye planer

– Utgiftene til å drive Forsvaret øker mer enn bevilgningene, påpeker Kvarving.

Forsvaret er finansiert gjennom fireårsplaner, og den nåværende planen utløper neste år.

– Forsvarssjefen er nå i gang med å utvikle et fagmilitært råd for hvordan forsvaret skal se ut i framtida. Den sikkerhetspolitiske situasjonen har jo aktualisert dette, sier Kvarving.

Rådet ventet å være klart 1. oktober i år og skal danne grunnlaget for en ny plan for Forsvaret som regjeringen skal legge fram for Stortinget våren 2016. (©NTB)

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.