Alkoholomsetningen var lavere i fjerde kvartal 2014 enn i samme periode året før, ifølge SSB. Nedgangen tilsvarer 80.000 liter brennevin, 44.000 liter vin og 718.000 liter øl.

1. Alkoholomsetningen går ned. Dette er vel gledelig, generalsekretær i Actis, Mina Gerhardsen?

– Tallene viser kun registrert omsetning, så omsetningen fra taxfree er holdt utenom. Siden kvoteutvidelsen i fjor sommer har Vinmonopolet meldt om salgsnedgang. Vi er bekymret for at taxfreeordningen undergraver Vinmonopolet. Fortsetter dette, mister vi grunnlaget for å opprettholde Vinmonopolet.

2. Gir tallene et skjevt bilde av omsetning og forbruk av alkohol?

– Ja. Så lenge vi ikke har en ordentlig oversikt over hvor mye alkohol som omsettes på taxfree, gir ikke tallene et korrekt bilde. Derfor er det viktig at vi får på plass et skikkelig system for registrering av taxfreeomsetningen. Sirus (Statens institutt for rusmiddelforskning) har tidligere rapportert at vinsalget på taxfree har økt med 19 prosent siden kvoteendringen i fjor sommer. Når vi også vet at alkoholkonsumet har økt med 40 prosent i løpet av de siste 20 årene er det liten grunn til å tro at nordmenn drikker mindre.

3. Det arbeides med forslag, blant annet i Ap, om å avvikle taxfree-salget. Vil dette bidra til å dempe forbruket? Eventuelt la Vinmonopolet overta?

– Taxfree bidrar til at vi drikker mer enn vi ellers ville ha gjort. Å avvikle ordningen vil være et viktig tiltak for å redusere alkoholkonsumet og beskytte folkehelsen. Å la Vinmonopolet overta er en nødløsning, Polet har selv nylig uttalt at det ikke er så ivrig på å overta fordi taxfree er urettferdig og negativt for klima og helse. Fem av syv partier er nå åpne for endring. Vi håper Arbeiderpartiets landsmøte i neste uke velger å vedta avvikling.

4. Tilhengerne av taxfree mener at folk bare vil handle andre steder i utlandet hvis taxfree i Norge avvikles?

– Jeg skjønner at folk er bekymret for at salget vil flyttes til utenlandske flyplasser, men den store økningen i taxfreeomsetningen kom først da det ble mulig å kjøpe ved ankomst i 2005. Det er den voldsomme tilretteleggingen vi har som gir det høye salget. En avvikling av ordningen i Norge er derfor klokt.

5. Kan bruk av andre rusmidler ha betydning for at den registrerte alkoholomsetningen går ned?

– Det er liten grunn til å tro at bruken av andre rusmidler har en sammenheng med det. Ifølge Sirus’ siste rapport om bruken av rusmidler i Norge, er bruken av narkotika i Norge relativt stabil. Forskning viser dessuten at de som bruker narkotika gjerne også drikker mer.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.