- Vi ser hele tiden på hvordan endringer i investeringsstrategien kan bedre avkastningen av fondet innenfor fortsatt moderat risiko, sier finansminister Siv Jensen (Frp).

Fredag la hun frem den årlige stortingsmeldingen om Statens pensjonsfond utland, populært kalt Oljefondet. Her gjøres det rede for utredningsarbeidet Stortinget har satt igang for å vurdere om den øvre grensen for hvor mye av fondet som kan investeres i eiendom.

I dag er grensen på inntil fem prosent, og ved utgangen av 2014 var 2,2 prosent av fondet investert i denne aktivaklassen.

- Utvikles gradvis

Utredningen ble varslet i desember 2014, og innebærer også spørsmålet om fondet skal kunne investere i unotert infrastruktur.

Ekspertgruppen som nå er satt ned ledes av professor Stijn Van Nieuwerburgh ved New York University. Med seg i gruppen har han Richard Stanton, professor ved University of California og Leo de Bever, tidligere leder av det statlige kanadiske investeringsfondet Alberta Investment Management Corporation.

- Fondets investeringsstrategi er utviklet gradvis over tid, basert på omfattende faglige vurderinger. Dette vil også være tilfelle for denne utredningen av investeringer i eiendom og infrastruktur, sier finansminister Siv Jensen.

Våren 2016

Finansdepartementet legger opp til å komme tilbake til disse spørsmålene i meldingen om Statens pensjonsfond våren 2016.

– Norges Bank og Folketrygdfondet har forvaltet henholdsvis Statens pensjonsfond utland og Statens pensjonsfond Norge på en god måte over tid. Det skal vi bygge videre på, sier Jensen.

- Er tilfreds

Avkastningen av oljefondet var på 7,6 prosent i 2014. Jensen viser til at en positiv kursutvikling i aksje- og obligasjonsmarkedene bidro til det «gode resultatet».

– Jeg er tilfreds med de resultater som Norges Bank og Folketrygdfondet har oppnådd i forvaltningen over tid. Fondet er en langsiktig investor med god evne til å bære svingninger i verdien fra år til år. Vi må være forberedt på slike svingninger, sier finansministeren.

Les også:
Nav-direktøren har fått sparken
Gir ikke lån til folk fra Hønefoss
Derfor er han sikker på at oljeprisbunnen er nådd (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.