– Jeg tror ikke vi fullt ut forstår hvor mye pårørende gjør når de yter omsorg for syke familiemedlemmer og pleietrengende foreldre, sier Støre til NTB.

Torsdag ettermiddag åpner han landsmøtet i Arbeiderpartiet – for første gang som leder. Omsorgslønn for pårørende er en av forslagene som skal diskuteres.

– Som helseminister la jeg fram en stortingsmelding der dette var tema, sier Støre, som selv har vært åpen om egen situasjon med to pleietrengende foreldre.

Flere ordninger

Allerede i dag kan man få en viss kompensasjon fra det offentlige for pleie av syke familiemedlemmer. Forslaget fra Laukvik arbeiderlag tar til orde for en utvidelse av denne muligheten.

– Det frivillige arbeidet som de pårørende påtar seg, blir ikke verdsatt og får heller ingen kompensasjon, heter det i begrunnelsen.

Mottakelsen fra Ap-lederen er positiv.

– Det må være mulig å kombinere jobb og foreldre med omsorgsbehov akkurat slik det er mulig å kombinere barn og jobb. Skal vi mobilisere alle omsorgsressursene vi har i samfunnet for å gi god pleie til flere eldre, er dette noe vi må diskutere og finne ordninger for, sier han.

Neste landsmøte

Forslaget om kompensasjon for pårørendes omsorgsarbeid blir del av diskusjonene om Aps nye helsepolitikk. Partiet har fra før nedsatt et familieutvalg som skal se nærmere på dette temaet, og Støre åpner for at det først på landsmøtet i 2017 blir fattet et endelig vedtak.

Allerede da han holdt sin første landsmøtetale som leder, beskrev han behovet for nye ordninger.

– Jeg ønsker en debatt om hvordan vi kan gjøre hverdagen enklere for både småbarnsfamiliene og omsorgsfamiliene – for familien er en nøkkel til omsorg gjennom hele livet, sa Støre.

Han la til at nye omsorgspermisjoner og en ordning med omsorgslønn bør vurderes i samråd med partene i arbeidslivet.

– Det bør bli enklere å tilpasse egen arbeidsinnsats gjennom livet, få støtte og tid til å vise omsorg når den trengs – og rom til å jobbe for fullt når det er mulig, sa han. (©NTB)

 

Les også på DN.no:

Oljeprisene stabiliserer seg på årsbeste  

Nå er 15.000 oljejobber borte

Asia i dag: Kinas økonomiske modell for fall  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.