I torsdagens DN fikk Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre kritikk av Høyre og Frp for å opptre dobbeltmoralsk. Bakgrunnen er at Støre og familien har benyttet privat legevakt, privat aldershjem og private skoler for barna. Samtidig er Ap imot regjeringens forslag om fritt behandlingsvalg, som innebærer at folk kan få støtte til helsehjelp og selv velge om de vil bruke offentlige eller private tjenester.

– Jeg synes kritikken av Støre er helt usmakelig. Utspillet får Høyre og Frps parlamentariske ledere til fremstår som desperate, sier Vedum til DN.

Innkvartert på luksuspensjonat

Høyre og Frp reagerer på at Støres far har bodd på Sollihøgda seniorpensjonat, der beboerne for minimum 2000 kroner døgnet får et privat værelse, mat laget fra bunnen av, tilbud om poesikvelder og vin- og ostekvelder i naturskjønne omgivelser.

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland uttalte til DN torsdag at saken er «nok et eksempel på at Støre har én moral for seg selv og en annen moral for folk flest».

Frps parlamentariske leder, Harald Tom Nesvik, har trukket frem Støre-familiens bruk av private tjenester, i en kronikk i Dagbladet: «Arbeiderpartiet er programforpliktet i sin skepsis til de private helse- og omsorgstjenestene. Men det risler i glasshuset når deres egen leder, Jonas Gahr Støre, selv mottar helsetjenester fra privatsykehuset Volvat i Oslo og sender sine barn på privatskole. Støres far bor på et privat eldrehjem, med omsorgstjenester «Ola nordmann» på et kommunalt sykehjem bare kan drømme om.»

Vedum mener kritikken fra Høyre og Frp er «helt lavmål»

– Jeg er rett og slett sint. Å fremme kritikk mot Jonas Gahr Støre fordi faren hans har valgt å bo på privat seniorpensjonat er helt lavmål. Det blir helt feil å trekke inn barn og familiemedlemmer i politikken på denne måten, sier Vedum.

Han legger til:

– Vi er ikke tjent med å ha øversteprester i politikken som hever pekefingre. Jeg vil minne om at det kan være mange årsaker bak Støre og familiens valg som vi ikke kjenner til. Hvis Høyre og Frp fortsetter med denne retorikken frem mot valget i 2017 kommer de til å tape så det synger, sier han.

Står ved kritikken

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland står ved kritikken.

– Kritikken er overhodet ikke lavmål, den er berettiget. Dette er ikke et personangrep, det er et angrep mot en politisk praksis. Jeg har forståelse for at Støre ønsker det beste tilbudet for sin far, og at de har betalt for et privat eldrehjem vil jeg ikke kritisere. Samtidig er dette unektelig dobbeltmoralsk, når Støre og Arbeiderpartiet er så sterke motstandere av private innslag i eldreomsorgen, sier Helleland.

– Det er helt greit at Støre benytter seg av private helsetilbud, men Høyre ønsker at det private helsetibudet ikke bare skal være forbeholdt dem som har råd til det. Vi vil at folk skal kunne velge slike tjenester hvis de ønsker det på det offentliges regning.

Todelt system

Også Harald Tom Nesvik står på sitt.

– Jeg står ved kritikken. Arbeiderpartiet har bidratt til å etablere en todelt eldreomsorg og et todelt helstilbud, der bare de rike kan benytte seg av private tjenester. Dette systemet har også Sp vært med på å bygge opp. Under den rødgrønne regjeringen økte helsekøene som følge av denne politikken, som jeg mener er grov urettferdig, sier Nesvik.

Alstadheim Episode 2: Trygve Slagsvold Vedum
Landsmøtesesongen er i gang, og DNs politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim intervjuer partilederne.
10:40
Publisert:

Alstadheim Episode 4: Jonas Gahr Støre
Landsmøtesesongen er i gang, og DNs politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim intervjuer partilederne. I stolen denne gangen er Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.
16:20
Publisert:
 

Se alle episodene på: dn.no/dntv

Les også:  Støre: - Nok er nok - håper velgerne mener det samme

 

- Interessant at Støre og familien benytter seg av slike private tjenester"

 

 

Les hele avisen her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.