Arbeidsutvalget i Høyre foreslår med støtte fra en rekke listetopper i byene å flytte ansvaret for videregående skoler og kollektivtransport fra fylkeskommunen til de store bykommunene.

Også ansvaret for reiseliv, barnevern, kulturmidler samt næringsutvikling bør overlates til byene, mener stortingsrepresentant Mudassar Kapur og resten av utvalget.

– Forslaget omfatter de største byene så vel som bykommuner i vekst. Dette er like aktuelt for Drammen som Bergen, sier Kapur.

Skeptisk

Forslaget skal behandles av Høyres landsmøte i helgen. Partiets fylkesordførere går imot og forventer skarp debatt.

– Jeg er skeptisk til å overføre ansvar for videregående skoler fra fylkeskommunen til store byer. Det sier jeg av hensyn til elevene og ikke egen portefølje, sier fylkesordfører Per-Eivind Johansen i Vestfold til NTB.

Johansen advarer mot å vedta en slik reform nå og ber om at debatten tas i en større sammenheng.

– Dette bør ikke være en løsrevet diskusjon, men del av en totaldebatt om oppgavefordelingen mellom stat, fylkeskommune og kommune, sier han.

Har støtte

Mudassar Kapur understreker at hensikten ikke er å fjerne oppgaver fra fylkeskommunene og fylkesmannen, men erkjenner at dette blir resultatet.

– Dette handler om å tilføre byene nye oppgaver som gjør at tilbudet til innbyggerne blir enda bedre enn i dag, sier han.

Forslaget har støtte fra partitoppene i byer som Bergen, Tromsø, Drammen og Oslo.

– Jeg mener det er helt naturlig at Bergen får ansvar for de videregående skolene som ligger i byen, sier byrådsleder Martin Smith-Sivertsen.

Byrådsleder i Oslo Stian Berger Røsland mener erfaringene fra hovedstaden viser at forslaget er klokt, mens ordfører Tore Opdal Hansen i Drammen sier det slik:

– Osloskolen oppnår solide resultater. Flere byer bør få det ansvaret som Oslo har for skolen.

Byene som motor

Forslaget fra arbeidsutvalget slår fast at byene er motoren for vekst i sin region.

– Landet bygges gjennom levende lokalsamfunn. Men byene er avgjørende for utviklingen i de ulike landsdelene, heter det i uttalelsen.

Argumentet er at nye arbeidsplasser og et godt kollektivtilbud i byene vil skape befolkningsvekst, skoler, boliger, arbeidsplasser og barnehager i nabodistriktene.

Ved siden av å tilføre nye oppgaver tar forslaget også til orde for å overføre virkemidler innen innovasjon og næringsutvikling til bykommunene samt flytte statlige arbeidsplasser hit. (©NTB)

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.