Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger

Så mye må du betale i eiendomsskatt hvis Ap tar makten i Oslo

Høyres Nikolai Astrup mener et SV-støttet byråd vil føre til høyere eiendomsskatt enn det Ap-skisserer. Her sammen med byrådsleder Stian Berger Røsland. Foto: Mikaela Berg
Høyres Nikolai Astrup mener et SV-støttet byråd vil føre til høyere eiendomsskatt enn det Ap-skisserer. Her sammen med byrådsleder Stian Berger Røsland. Foto: Mikaela Berg les mer

Eiendomsskatt

– Tusenvis av boligeiere i Oslo kommer til å få seg en overraskelse

Arbeiderpartiet krever at én av fem boligeiere i Oslo skal betale eiendomsskatt. Høyre mener skatten vil ramme langt flere.
Skattekalkulator: Sjekk hvor mye du må betale i boligskatt hvis Ap tar makten i Oslo.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

I Oslos vestre bydeler får over halvparten av boligene eiendomsskatt hvis Arbeiderpartiet vinner høstens valg. De som blir omfattet, får en skatt på 5800 kroner i snitt.

En bolig med anslått markedsverdi på seks millioner kroner, får en skatt på 2400 kroner per år. En bolig til 15 millioner kroner, får en skatt på 24.000 kroner i året med Aps modell.

Les mer om skatteforslaget her:

Vil skattlegge 57.000 Oslo-boliger  

Nikolai Astrup, stortingsrepresentant og leder i Oslo Høyre, mener eiendomsskatten Arbeiderpartiet vil innføre i Oslo kommer til å ramme langt hardere enn Ap selv sier.

– Tusenvis av boligeiere i Oslo kommer til å få seg en overraskelse. Eiendomsskatten kommer ikke til å bli moderat slik partiet hevder, sier Astrup.

Sjekk her hvor mye du må betale i eiendomsskatt med Aps forslag:
Saken fortsetter under grafikken

Nikolai Astrup viser til den kraftige boligprisveksten i Oslo og at stadig flere dermed kan få boligverdier som er høyere enn bunnfradragene.

– Hvis prisveksten fortsetter, vil dessuten langt flere boligeiere rammes av denne skatteøkningen, legger han til.

Samtidig påpeker Astrup at Ap blir nødt til å samarbeide med partier som vil gå lenger når det gjelder skattlegging av bolig.

– En rekke Høyre-kommuner har allerede innført eiendomsskatt. Hvorfor er du så kritisk at en slik skatt også innføres i Oslo?

– Oslo er den dyreste byen å bo i og å drive næring i, og det vil ikke bidra positivt dersom det blir enda dyrere. I tillegg vil vi kunne oppleve at folk og næringsliv flytter ut av byen til kommuner uten eiendomsskatt, sier Astrup.

Statsminister Erna Solberg tror ikke det er lurt av Ap å satse på eiendomsskatt. Hun viser til at det har vært vanskelig å få innført skatten i Oslo tidligere.

– Boliger er i utgangspunktet veldig dyre i Oslo. For mange som vil inn på boligmarkedet vil en slik skatt representere en ekstrakostnad. Vi vet at dette vil slå negativt inn på leiemarkedet, sier Erna Solberg.

Se her hvor mye gjennomsnittsskatten blir i hver bydel i Oslo:
Saken fortsetter under grafikken

Sosialistisk regnbuekoalisjon

I Oslo har den røde blokken, bestående av Ap, SV og Rødt, 29 mandater og mangler bare ett mandat for å ha flertall, ifølge en meningsmåling som Sentio Research har utført for Klassekampen.

Med Miljøpartiet de grønne (MDG) på laget får de 33 mandater, mot 26 mandater hos de borgerlige. Astrup mener en regnbuekoalisjon bestående av Ap, SV, Rødt og MDG vil føre til at langt flere boligeiere vil merke endringen enn det Ap sier.

– Eiendomsskatten kommer ikke til å være for noen få, den vil bli for de fleste. Ap vil måtte forhandle alle budsjett med sosialistiske partier som ønsker mer skatt, flere forbud og mindre valgfrihet for borgerne.

SVs opplegg for eiendomsskatt på boliger innebærer et bunnfradrag på tre millioner kroner, mot fire millioner i Aps modell. I SVs modell vil dermed flere boliger omfattes. Samtidig vil SV ha mer enn dobbelt så høye satser som Ap. Mens Ap vil ha skattesats på to promille i 2016 og tre promille fra 2017, foreslår SV en skattesats på fem promille i 2016 og på syv promille fra 2017.

– I realiteten vil eiendomsskatten derfor bli langt høyere. Ap vil ha moderat sats med bunnfradrag på fire millioner, mens SV vil ha maksimal sats så raskt som mulig, sier Astrup.

Lena Jensen, politisk rådgiver for SVs bystyregruppe, mener det er viktig med eiendomsskatt. SV vil også ha en tilleggsskatt på utleieboliger.

– En sosialt rettferdig eiendomsskatt vil gi betydelige inntekter til fellesskapet i hovedsak betalt av de med best økonomi i byen vår, sier Jensen.

Aps Raymond Johansen bekrefter at Ap er innstilt på samarbeid, men holder fast på at Aps skattemodell skal gjelde.

Tre promille

– Vi er åpne for samarbeid med alle partier som vil ta byen i en annen retning. Jeg går til valg på Oslo Arbeiderpartis program, er vi klare på at satsen skal ligge på tre promille gjennom hele perioden, sier Johansen.

– Kan SVs krav føre til at eiendomsskatten vil berøre flere enn dere legger opp til?

– Min oppgave er å sørge for at Arbeiderpartiet får så stor oppslutning ved valget at vi får mest mulig gjennomslag for vår politikk. Med bunnfradrag på fire millioner og tre promille vil rundt 50.000 boliger bli omfattet, sier Johansen.

Les også:

Vil skattlegge 57.000 Oslo-boliger

Solgte 550 vaser om dagen ifjor

Den store kjendisvintesten  

Frp vinner på skatt

Oslo: Frp kan vinne mest på innføring av eiendomsskatt. Høyre kan vinne litt, Ap taper trolig lite, mener professor og valgforsker Tor Bjørklund.

Dette var funn i en undersøkelse Bjørklund gjorde om slik skatt i 2007. Han tror ikke bildet trenger å bli mye forskjellig når Ap i Oslo igjen reiser spørsmålet om å innføre eiendomsskatt i hovedstaden.

– Hvis Arbeiderpartiet «selger» eiendomsskatten som noe som bare skal ramme de virkelig rike, bidra til likhet og styrke felles tjenester, tviler jeg på om partiets oppslutning blir rammet, sier Bjørklund.

Han minner om at eiendomsskatt er innført i langt flere kommuner i årene siden 2007.

– Den ser ut til å komme overalt, uten hensyn til ideologi eller partifarge, bare nøden er stor nok. Selv Bergen har jo innført skatten igjen – med Frps støtte, sier professoren.

I 2007-undersøkelsen ble kommuner gruppert i tre – de som hadde innført eller økt eiendomsskatten mellom 2003 og 2007, kommuner der den var stabil og i tredje gruppe kommuner der skatten ikke var innført eller senket.

– I den første gruppen gikk Frp frem med 3,2 prosent, Høyre med mer beskjedne 0.7 prosent. Andre endringer etter kommunegrupper var marginale, sier Bjørklund.

Les hele avisen

Politikk og samfunn Skatt Høyre Oslo Nikolai Astrup Arbeiderpartiet Eiendomsskatt
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.