Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Linda Mork har kjøpt ny bolig til 6,4 millioner kroner. Leiligheten i byhuset blir i juni byttet ut til hus med hage. Foto: Gunnar Blöndal
Linda Mork har kjøpt ny bolig til 6,4 millioner kroner. Leiligheten i byhuset blir i juni byttet ut til hus med hage. Foto: Gunnar Blöndal les mer

Eiendomsskatt

Vil skattlegge 57.000 Oslo-boliger

I Oslos vestre bydeler får over halvparten av boligene eiendomsskatt hvis Arbeiderpartiet vinner høstens valg. De som blir omfattet, får en skatt på 5800 kroner i snitt.
Interaktiv grafikk: Sjekk hvor stor skatten blir i din bydel - og hvor mye du må betale i skatt.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Dette er Aps eiendomsskatt

Oslo Ap vil innføre en eiendomsskatt slik at boliger med anslått markedsverdi på over fem millioner kroner skattlegges.

Skatten innføres gradvis, med en skattesats på to promille i 2016 og tre promille fra 2017.

Skatten beregnes med utgangspunkt i skatteetatens tall. Ligningsverdi multipliseres med fire, noe som gir anslått markedsverdi. Anslått markedsverdi multipliseres så med 0,8 og deretter trekkes det fra et bunnfradrag på fire millioner kroner.

Inntektene fra eiendomsskatt på bolig skal gi drøyt 300 millioner kroner årlig.

Oslo er i dag den eneste av landets fire største byer som ikke har eiendomsskatt på boliger.

Vis mer
Arbeiderpartiet i Oslo, med byrådslederkandidat Raymond Johansen i spissen, går til valg på å innføre eiendomsskatt i hovedstaden.

Oslo er den eneste av landets storbyer som ikke skattlegger boliger.

Hvis Ap kommer til makten i Oslo, vil partiet skattlegge alle boliger som har en anslått markedsverdi på over fem millioner kroner.

En bolig med anslått markedsverdi på seks millioner kroner, får en skatt på 2400 kroner per år. En bolig til 15 millioner kroner, får en skatt på 24.000 kroner i året med Aps modell.

 

Se her hvor mye gjennomsnittsskatten blir i hver bydel i Oslo - og finn ut hvor mye du må betale i skatt.
Saken fortsetter under grafikken

 


Inntektene fra eiendomsskatten vil Raymond Johansen bruke til å ruste opp eldreomsorgen og sørge for full barnehagedekning i byen.

– Vi ønsker å føre en ærlig valgkamp hvor vi er åpne om både muligheter og begrensninger. Jeg opplever stor velvilje ute i byen til å være med på dette spleiselaget for økt velferd, også fra dem som må betale eiendomsskatt. Men i motsetning til Høyre i Bergen, sier vi på forhånd at vi må innføre eiendomsskatt for å kunne gjennomføre nødvendige velferdsløft, sier Johansen til DN.

Mest i vest

Hvis Ap vinner byrådsmakt i Oslo til høsten, vil partiet innføre eiendomsskatten gradvis. I 2016 blir skattesatsen på boliger to promille, før den økes til tre promille fra 2017.

– Vi mener at en moderat eiendomsskatt for de dyreste boligene er riktig å innføre, slik 341 andre kommuner har gjort over hele landet, deriblant storbyer som Bergen, Stavanger og Kristiansand, som ikke er styrt av Arbeiderpartiet, sier Johansen.

Raymond Johansen er Arbeiderpartiets byrådslederkandidat i Oslo. Foto: Elin Høyland
Basert på tall fra skatteetaten over fordeling av boliger i ulike prisintervaller i de enkelte bydelene, har DN beregnet hvordan eiendomsskatten vil slå ut når satsen er på tre promille.

Beregningene viser at skatten vil ramme 22 prosent av byens boliger og gi kommunen en ekstra inntekt på 330 millioner kroner.

For de 57.000 boligene som blir omfattet, blir skatten på anslagsvis 5800 kroner i året i gjennomsnitt.

Samtidig viser beregningene at skatten slår svært forskjellig ut ulike steder i byen, både med hensyn til hvor stor andel av boligene som blir skattlagt og med hensyn til hvor høy skatten blir.

Det er boligene i vest som får den klart største skattebelastningen. I Vestre Aker bydel vil eiendomsskatten slå inn for 60 prosent av boligene, og de drøyt 10.000 boligene som omfattes får i snitt en skatt på 8800 kroner. Også i Ullern og Nordre Aker, i tillegg til de drøyt 300 boligene i Marka, vil eiendomsskatten omfatte minst halvparten av boligene.

I den andre enden av skalaen ligger Sagene og Alna, der bare tre prosent av boligene blir omfattet. De får en gjennomsnittlig skatt på rundt 2500 kroner i året. Forskjellene gjenspeiler at det er langt flere dyre boliger i vest enn i øst.

Høyre mener skatten vil ramme langt flere enn én av fem, som Ap legger opp til:

– Tusenvis av boligeiere i Oslo kommer til å få seg en overraskelse  

Kan klage

Anslaget på markedsverdi som brukes til å beregne skatten er ikke nødvendigvis identisk med den faktiske markedsverdien. Eiendomsskatten tar utgangspunkt i Skatteetatens anslag for boligens markedsverdi, som igjen tilsvarer fire ganger ligningsverdien som fremgår av selvangivelsen. Skatteetaten fastsetter boligverdien ut fra en SSB-modell, på grunnlag av byggeår, boligtype, beliggenhet og opplysninger om omsatte boliger i kommunen. Det betyr at den anslåtte markedsverdien blir et gjennomsnitt for et gitt område, og den tar ikke hensyn til for eksempel om boligen har utsikt, trenger oppussing eller andre forhold som kan ha betydning for faktisk markedsverdi. De som har fått en anslått markedsverdi som er for høy, kan klage.

Skatteetaten oppdaterer sine tall en gang i året. De ferskeste tallene er fra 2013, og det er disse DN har brukt i beregningene.

Når boligprisene stiger, vil det slå ut i økte ligningsverdier og anslåtte markedsverdier fra Skatteetaten, men med et visst tidsetterslep. Dersom de siste årenes kraftige boligprisvekst fortsetter, vil dermed skatteetatens ligningsverdier og anslåtte markedsverdier også stige, og flere boliger vil komme i skatteposisjon. Johansen har imidlertid ingen plan for å justere bunnfradraget i takt med boligprisveksten. På spørsmål om hvilke grep han vil ta for å justere bunnfradraget når boligprisene endrer seg, svarer Johansen slik:

– Oslo Arbeiderparti har programfestet at bunnfradraget skal være på fire millioner.

Les også:

– Tusenvis av boligeiere i Oslo kommer til å få seg en overraskelse  

Solgte 550 vaser om dagen ifjor  

Spar 1 million på 52 minutter

Så mye kan din eiendom stige i verdi

Skeptisk til eiendomsskatten

Linda Holter Mork (29). Foto: Gunnar Blöndal
Oslo: Linda Holter Mork (29) og ektemannen Robert Hughes (35) flytter inn i drømmehuset på Høyenhall i Østensjø bydel i Oslo i juni. Hun er skeptisk til innføring av eiendomsskatt.

– Jeg er i utgangspunktet sosialdemokrat, men akkurat denne eiendomsskatten vil jeg helst slippe. Vi har allerede prioritert hardt og ofret mye for å gjøre et godt boligkjøp. Selv om det ikke er snakk om voldsomme summer, synes jeg en slik ekstrakostnad er litt uheldig, sier Mork.

Hun jobber som lærer, mens ektemannen er ingeniør. I juni flytter de inn i den nye boligen på 112 kvadratmeter, dobbel garasje og hagetomt på 870 kvadratmeter. Paret la inn et bud 800.000 over prisantydning, og sikret seg huset til 6,4 millioner kroner før første visning.

– Etter å ha lett i flere måneder og tapt en rekke budrunder, bestemte vi oss å satse alt på å kuppe visningen. Vi har fulgt markedet tett, og har sett en rekke eiendommer i samme størrelse fyke flere millioner over takst, sier Mork.

Hun forteller at paret har lagt både tid krefter og penger i å pusse opp sin nåværende bolig på Carl Berner for å sikre seg en god verdiøkning på eiendomsmarkedet. Hun har ikke finregnet på hvor mye eiendomsskatt hun selv eventuelt må ut med, men er skeptisk til ordningen.

– En eiendomsskatt kan ramme mange som er i etableringsfasen. Oslo er allerede en veldig dyr by å bo i, og jeg er litt bekymret for at rentene vil stige. Det beste hadde vært hvis kommunen hadde kunnet disponert midlene mer effektivt, sier hun.

Les også:

Ønsker økt beskatning på sekundærbolig

Firedoblet salg av dyre boliger

Varsler ny boligstrategi før sommeren: - Mye unødig frykt  

Les hele avisen

Politikk og samfunn Arbeiderpartiet Oslo Skatt Eiendomsskatt
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.